Jeukende hoofdhuid? Oorzaken + oplossingen

jeukende hoofdhuid

Kun je maar niet stoppen met krabben aan je hoofdhuid? En is de jeuk op je hoofdhuid zo erg dat je haar ervan uitvalt? Jeuk op je hoofdhuid kan verschillende oorzaken hebben. In dit blog lees je er meer over.

#1 Allergische reactie

Shampoo, stylingproducten, haarverf: allemaal komen ze in aanraking met je hoofdhuid. Heb je regelmatig jeuk na het gebruiken van een product? Dan is de kans groot dat je hier een allergische reactie op hebt.

Wat je ook doet, bij een allergische reactie is het belangrijk om meteen te stoppen met het gebruik van het product. Blijf je het gebruiken, dan kan de jeuk overgaan in haaruitval of ergere huidaandoeningen. Niet wat je wilt.

Heb je geen idee welk product de reactie veroorzaakt? Dan ga je dat uitzoeken door producten één voor één te testen. Wissel eerst je gebruikelijke shampoo om voor een parfumvrij, hypoallergeen alternatief. Bijvoorbeeld deze shampoo van Zarqa.

Gaat de jeuk weg? Dan heb je (de eerste) oorzaak gevonden. Geen succes en blijft je hoofdhuid jeuken? Ga dan voor naar het volgende product, net zolang tot je de boosdoener te pakken hebt.

Een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Je jeuk hoeft niet veroorzaakt te worden door één product. Soms is overstappen op parfumvrije, hypoallergene alternatieven de enige optie om echt af te rekenen met een jeukende hoofdhuid.

  • Allergieën kunnen zich opbouwen. Als je vroeger goed tegen een product kon, wil dat niet zeggen dat het nu nog steeds zo is. De oorzaak kan dus zomaar je oude vertrouwde shampoo zijn.

  • Je producten eerst testen op een andere plek, bijvoorbeeld de binnenkant van je elleboog, kan helpen om allergische reacties te ontdekken. Garantie geeft het echter niet, omdat je huid van je elleboog anders is dan je hoofdhuid.

Allergische reacties zijn ontzettend vervelend en vaak het specifieke ingrediënt dat de jeuk veroorzaakt bijna niet te achterhalen. Veelvoorkomende boosdoeners zijn parfum, sulfaten en cocamidopropyl betaïne. De simpelste oplossing is meestal om over te stappen op een mild product, zodat je allergieveroorzakers kunt vermijden.

#2 Eczeem

Eczeem komt niet alleen voor op je lichaam, maar ook vaak op je hoofdhuid. Soms is het een gevolg van de producten die je gebruikt, in andere gevallen is het erfelijke aanleg of gewoon vette pech.

Buiten de aanhoudende jeuk herken je eczeem aan de rode, vaak vlekkerige plekken en schilfers. Als je het zelf niet zeker weet, kan je kapper vaak wel zeggen of je last hebt van eczeem, of dat er iets anders is wat jeuk veroorzaakt.

Wat doe je als er sprake is van eczeem? In eerste instantie kun je proberen om het zelf op te lossen, bijvoorbeeld door over te stappen op mildere producten.

Maar: dat is niet altijd genoeg. Blijft de jeuk aanhouden? Ga dan langs bij de huisarts. Die kan je een speciale shampoo voorschrijven die de eczeem oplost. Deze gebruik je een paar weken tot een maand, zodat de eczeem weggaat. Daarna stap je dan alsnog over op een natuurlijk, parfumvrij product.

#3 Vette hoofdhuid

Jeuk kan ook ontstaan als je je haar niet vaak genoeg wast. Hoewel het voor je haar goed kan zijn om je shampoobeurt uit te stellen, geldt dat niet altijd voor je hoofdhuid. Die blijft namelijk gewoon talg aanmaken. Laat je dat te lang zitten, dan kan het je huid verstoppen en jeuk veroorzaken.

Of je hoofdhuid van nature vet is, hangt meestal af van je huidtype. Heb je een vette of gemengde huid, dan is de kans groot dat je hoofdhuid ook sneller vet wordt. Bij een van nature droge huid, is het juist waarschijnlijk dat ook je hoofdhuid droog is.

De oplossing? Was je haar gewoon als het nodig is. Of dat nu elke twee dagen of één keer per week is. Als je te vaak en te lang rondloopt met vet haar, geef je bacteriën en vuil de kans om meer kwaad te doen dan goed. Met jeuk of haaruitval als gevolg.

#4 Droge hoofdhuid

Aan de andere kant van de medaille zit een droge hoofdhuid. Want ja, ook die kan jeuk veroorzaken. Droog je een toch al droge huid verder uit door harde shampoos te gebruiken of je haar te wassen voordat het echt nodig is, dan wordt de huid steeds gevoeliger. Net zolang tot-ie barst en gaat jeuken.

Hoe herken je een droge hoofdhuid? Ten eerste aan het trekkerige gevoel, vooral na het wassen. Daarnaast kun je last hebben van droge schilfers die uit je haar komen als je aan je hoofdhuid krabt. Vooral in de winter - als de lucht toch al droger is en de verwarming aanstaat - kun je meer last hebben van een droge hoofdhuid.

De hamvraag is: hoe los je het op? Om te beginnen door je haar minder vaak te wassen en te kiezen voor een mildere shampoo. Soms is dat echter niet genoeg. Dan kun je kijken naar één van deze oplossingen:

  • Breng een hoofdhuidserum of -olie aan om je droge huid te hydrateren

  • Gebruik na het wassen een hoofdhuidmasker dat de huid voedt en uitdroging voorkomt

  • Kies af en toe voor een cowash die je haar niet uitdroogt als je het wast

Door je hoofdhuid net zo goed te verzorgen als je huid van je lichaam, voorkom je jeuk door uitdroging.

#5 Build-up

De laatste veelvoorkomende oorzaak van jeuk op je hoofdhuid, is build-up. Ofwel: het opbouwen van producten, luchtvervuiling, zweet, rook en hard water. Door deze kleine deeltjes slibt je hoofdhuid langzaam dicht, waardoor die niet meer kan ademen en er op den duur jeuk ontstaat.

Goed om te weten is dat je build-up niet altijd met het blote oog ziet. Je haar kan er nog schoon uitzien, terwijl er toch van alles in zit. Vooral als je in de stad of in de buurt van vervuilende fabrieken woont, speelt luchtvervuiling daarbij een rol.

Hoe herken je build-up dan? Vaak maakt het je haar wat dof. Het ziet er dan weliswaar niet vet uit, als je je handen erdoorheen haalt voelt het wel stroef. Ook blijft het, bijvoorbeeld als je het in een knot of staart hebt gehad, staan zoals het zat in plaats van terug naar beneden te vallen.

De beste manier om van de jeuk af te komen, is door je haar te wassen met een sterke shampoo. Bijvoorbeeld een claryfying of chelating shampoo. Doe dit het liefst twee keer (in dezelfde wasbeurt) om echt al het vuil te verwijderen. Daarna ga je gewoon verder zoals je gewend bent.

Dag jeukende hoofdhuid

Het is soms lastig om te achterhalen waarom je hoofdhuid jeukt, maar het is wel belangrijk om de oorzaak te vinden. De jeuk zelf is op z’n hoogst irritant, maar het wordt vervelender als het leidt tot haaruitval. Een goede shampooroutine lost al veel problemen op.

Wissel daarnaast regelmatig je shampoos af, zodat je een beginnend probleem niet erger maakt dan het is. Loop in ieder geval niet te lang rond met jeuk, want hoe langer je wacht met oplossen, hoe erger het probleem vaak wordt.

 
Vorige
Vorige

Dit zijn de beste shampoo bars voor krullen

Volgende
Volgende

Pluizig haar na diffusen? Zo voorkom je het