Beginnen met de Curly Girl Methode (voor wavy haar)

wavy girl methode
 

Heb je slag, golven of losse krullen? De Curly Girl Methode helpt om het beste in je haar naar boven te halen. Maar: waves zijn echt anders dan krullen. Zo kan het haar van een wavy girl (of boy) de ene keer bijna steil zijn, en de andere keer echt krullen. In dit blog lees je hoe je de Curly Girl Methode toepast op haar met slag.

Wavy girl methode

Krullen staan erom bekend dat ze droog zijn en snel pluizen. Bij wavy haar is dat meestal minder een probleem, omdat de oliën van de hoofdhuid makkelijker naar de lengtes gaan. Daarentegen zakken losse krullen en waves veel sneller uit dan krullen. Iets simpels als het weer (hallo vrieskou!) kan ervoor zorgen dat er van je sprankelende golven weinig meer over is.

Met wavy haar heb je dus andere dingen nodig dan als je krullen hebt. En daarbij verschilt elk haartype ook nog eens. Wat voor iemand met dik haar goed werkt, kan vreselijk zijn voor iemand met fijne lokken. De sleutel tot succes is daarom vooral om uit te proberen waar voor JOU werkt.

Toch zijn er gelukkig ook tips die voor de meeste wavies werken. Die ga je hieronder lezen.

Voor je begint, zijn er een paar principes die goed zijn om te weten:

  • Je stylet je haar als het (klets)nat is. Dit geeft het beste resultaat.

  • Tussen de wasbeurten door borstel je je haar niet.

  • Je hebt meer haarproducten nodig dan bij steil haar, maar met alleen de basics kom je al een heel eind.

  • Regels zijn er om gebroken te worden. Staar je niet blind op alles wat wel en niet mag.

  • Het duurt even voor je écht resultaat ziet. Geduld en doorzettingsvermogen zijn onmisbaar.

#1 Shampoo

De eerste stap richting gezonde waves begint bij het kiezen van een shampoo die bij je haar past. Alhoewel, één? Het liefst heb je keuze uit meerdere opties, die je vervolgens onderling afwisselt.

De benodigdheden:

*Zijn de producten niet zichtbaar? Zet dan je adblocker uit voor deze website. Deze zorgt er bij sommige mensen voor dat affiliate links niet worden getoond

Deze shampoos gebruik je op basis van wat je haar nodig heeft. Is het droog, dan kies je voor de voedende shampoo. Last van vet of slap haar doordat je veel haarproducten hebt gebruikt? Dan is de clarifying shampoo je beste vriend.

Lees hier meer over de verschillende soorten shampoos

Hoe vaak moet je je waves wassen?

Je hoort ongetwijfeld weleens dat je je waves maar één keer per week mag wassen. Dit is een fabeltje. Zolang je je haar en hoofdhuid niet uitdroogt met harde shampoo, kun je je haar gewoon net zo vaak wassen als nodig is.

Sterker nog: het is zelfs beter om je haar gewoon te wassen als het vet is. De oliën verstoppen namelijk de poriën op je hoofdhuid, waardoor je haar kan uitvallen of langzamer groeit.

Ons advies? Was je haar als het nodig is. Dat is beter voor je looks én voor je hoofdhuid. Is dat voor jou één keer per week? Helemaal goed. Kan jouw haar om de twee dagen een wasbeurt gebruiken? Ook goed.

P.S. Geen idee wat sulfaten zijn? Dit is het ingrediënt dat zorgt voor schuim. Op de verpakking herken je het aan de term ‘sulfate’ of ‘sulfaat’. Bekende voorbeelden zijn sodium lauryl sulfaat, sodium laureth sulfaat of sodium olefin sulfonate.

#2 Conditioner

Essentieel voor gezonde waves is conditioner. Conditioner zorgt ervoor dat je haar zacht, glad en glanzend wordt. Maar welke conditioner gebruik je?

De Curly Girl Methode (CGM) schrijft voor dat je geen siliconen mag gebruiken. Als wavy girl is dit een persoonlijke keuze. Siliconen - te herkennen op de verpakking als dimeticone of trimeticone - kunnen enorm helpen om glans te geven aan beschadigd haar. Dat is vooral handig als je je haar hebt geblondeerd of vroeger veel hete stylingtools gebruikte.

Is je haar gezond, dan heb je geen siliconen nodig. Ze kunnen er dan zelfs voor zorgen dat je haar slap gaat hangen, omdat ze op je haar blijven liggen. In plaats van glanzend, maken ze je haar juist dof en levenloos.

Gelukkig zijn er genoeg hele goede opties voor conditioners zonder siliconen. Zorg ervoor dat je de volgende soorten conditioner in huis haalt:

  • Lichtgewicht conditioner voor ‘normaal’ gebruik, bijvoorbeeld van Dr. Organic
  • Voedende conditioner voor droog haar of in de winter, bijvoorbeeld van Garnier Fructis Hair Food
  • Haarmasker als je haar iets extra’s nodig heeft, bijvoorbeeld van Shea Moisture

Haar borstelen met conditioner in

Onderdeel van het hebben van waves, is dat je je haar in principe niet borstelt tussen de wasbeurten door. Doe je dit wel, dan krijg je de welbekende look van een poedel. Dit kan zeker mooi staan, maar is misschien niet wat je voor ogen hebt.

Wat doe je dan met klitten? Nou, die borstel je eruit als er conditioner in je haar zit. Breng de conditioner aan, laat hem even intrekken en ga vervolgens met je vingers door je haar. Krijg je de klitten er niet uit? Pak dan een borstel zoals de Tangle Teezer om voorzichtig, van onder naar boven, je haar te kammen. Je haar is kwetsbaar als het nat is, dus ga met beleid te werk.

Zijn je klitten zo erg dat je er bijna niet doorheen komt, dan kun je proberen om je haar te borstelen vóór je het wast. Breng op droog haar een olie aan en ga wederom voorzichtig te werk. Een andere optie is om je haar nat te maken, een haarmasker aan te brengen en je haar te ontwarren voor je begint met shampoo.

Wat het beste voor jou werkt, is een kwestie van uitproberen.

Leave-in

Dacht je dat je klaar was na je conditioner? Dan moeten we je teleurstellen: het begint nu pas. Je start je stylingroutine met een leave-in conditioner. Deze zorgt ervoor dat je haar ook na het drogen goed gevoed blijft.

Met waves is het belangrijk om te kiezen voor een lichte leave-in. Producten met boter (shea) of olie (castor) verzwaren je haar, waardoor losse krullen sneller uitzakken.

Voorbeelden van lichtgewicht leave-ins zijn:

Als vuistregel geldt dat crèmes vaak zwaarder zijn dan leave-ins. Heb je fijn haar of hele losse waves, dan kun je crèmes beter vermijden. Dik haar kan de extra voeding vaak goed gebruiken, waardoor een crème juist wel een goede optie is.

Tegenover crèmes staan leave-in sprays. Die zijn nog lichter van gewicht dan de standaard leave-ins. Sprays bieden uitkomst bij dun haar dan snel zwaar wordt door haarproducten.

Hoe breng je je leave-in aan?

Je brengt je leave-in aan op nat haar. Knijp er een beetje water uit, verdeel de leave-in in je handen en breng het aan op je haar. Doe dit ofwel door je haar tussen je platte handen te nemen en van boven naar beneden te bewegen (praying hands), ofwel door met je vingers door je haar te kammen (raking).

Welke manier het beste voor jou werkt, is een kwestie van uitproberen. Voor beginners is een subtiele werkwijze vaak het best. Oftewel: praying hands. Volg dit op met scrunching, waarbij je je haar voorzichtig in je handen legt, naar boven brengt en knijpt. Zo verdeel je de leave-in over je hele haar.

Bij het scrunchen wil je een geluid horen waaruit blijkt dat er genoeg water in je haar zit. De zogenaamde ‘squishy sound’. Hoor je niets of pas iets als je heel hard knijpt? Dan heeft je haar meer water nodig. Het doel is om je haar zo zacht te krijgen dat het aanvoelt als zeewier, zodat je een goede basis hebt om te beginnen met je styling.

Tip: neem een kijkje op het YouTube-kanaal van Swavy Curly Courtney. Zij heeft verschillende tutorials waarin ze haar haar wast en stap voor stap uitlegt hoe ze te werk gaat.

Styling

De volgende stap is het stylen van je haar. Dit doe je met gel, mousse of foam. Als wavy kun je de hold waarschijnlijk goed gebruiken, vooral als je haar de neiging heeft om snel uit te zakken. Gel is dan je beste vriend. Streef je naar een losser, meer beachy resultaat? Kies dan voor mousse of foam. Dat heeft minder hold, maar is lichter van gewicht.

Breng je gel of mousse op dezelfde manier aan als je leave-in. Let hierbij op dat je zogenaamde curl clumps creëert: plukken haar die samenplakken en zo een wave of krul vormen. Dit is essentieel voor een mooi resultaat. Zie je al tijdens het stylen pluis ontstaan of wil je haar niet aan elkaar plakken? Probeer dan eerst om meer water toe te voegen. Pas als dit niet werkt, is het tijd om extra gel aan te brengen.

Wees overigens niet bang om veel product te gebruiken. Zeker dik of beschadigd haar heeft vaak meer product nodig dan je denkt. Ook dit is weer een kwestie van experimenteren. Bovendien verschilt de hoeveelheid die je nodig hebt per product. Over het algemeen heb je van goedkope stylingproducten meer nodig om hetzelfde resultaat te bereiken als met een klein beetje van een duur product.

Welke stylingproducten zijn geschikt voor waves?

Voor stylingproducten geldt dat veel curly girls siliconen vermijden. Daarnaast zoeken we naar producten zonder uitdrogende alcohol. Dit zijn onder andere alcohol denat, SD alcohol en isopropyl alcohol.

Overigens zijn niet alle soorten alcohol slecht. Cetyl alcohol en cetearyl alcohol bijvoorbeeld zijn vettig en hydrateren je haar. Laat je dus niet misleiden door het woord ‘alcohol’ als je de ingrediëntenlijst bekijkt.

Goede opties voor gel zijn:

Goede opties voor mousse zijn:

Goede opties voor foam zijn:

Wil je nog niet teveel investeren als je begint? Merken zoals Nivea, Syoss en Wella bieden goede opties voor gel om van start te gaan. Zelfs als ze niet voldoen aan de ‘regels’ van CGM. Mooi haar hoeft niet duur te zijn!

Drogen

Je gelooft het niet, maar je bent eindelijk klaar om je haar te drogen. Ja, in het begin kosten waves veel tijd. We beloven dat je er op den duur handigheid in krijgt en dat het stylingproces steeds sneller gaat. Het is, net als met veel andere dingen, een kwestie van oefenen.

Drogen, dus. Omdat je haar tijdens het stylen nog kletsnat is, wil je hier eerst met de hand zoveel mogelijk water uithalen. Dat doe je niet met je handdoek, maar met een katoenen T-shirt of een speciale (microvezel) handdoek voor krullen.

Ga als volgt te werk: knijp eerst het overtollige water uit je haar met je blote handen. Ga voorzichtig te werk, zodat je de curl clumps die je net hebt gemaakt niet uit elkaar haalt. Pak daarna je T-shirt of haarhanddoek in je handen, en scrunch je haar daarin. Houd even vast zodat de stof het water goed kan opzuigen, en laat weer voorzichtig los.

Eerst ploppen…

Je hebt je haar nu een ‘microplop’ gegeven. Hierna kun je je haar ook nog droog ploppen. Ofwel: je vouwt de haarhanddoek om je hoofd en laat je haar daar even rustig in zitten. Dit is ideaal als je je ondertussen wilt aankleden of opmaken.

Daarna is het tijd om echt te drogen. Dit kan gewoon aan de lucht. Maar: je gaat merken dat het door de stylingproducten veel langer duurt voor je haar droog is dan je gewend bent. In de zomer is aan de lucht drogen daarom zeker een optie, maar in de winter kun je wel wat hulp gebruiken.

… dan diffusen

Die hulp krijg je van je föhn. Niet zoals je hem normaal gebruikte, maar met een diffuser. Dit is een rond opzetstuk met uitstekende punten die de lucht die uit de föhn komt verdeelt. Met de diffuser voorkom je dat je je waves in de war blaast.

Begin bij het drogen van je wortels, en ga daarna verder met de rest van je haar. Voor maximaal volume switch je van kant naar kant. Probeer je haar tijdens het drogen zo min mogelijk aan te raken om pluis te voorkomen.

Duurt het diffusen je te lang? Wissel het af met aan de lucht laten drogen. Diffuse 5 - 10 minuten, wacht een half uur, diffuse weer 5 minuten en ga zo door tot je haar helemaal droog is. Zo krijg je geen spierpijn aan je armen en is je haar toch sneller droog.

Goed om te weten: ook diffusen is een vaardigheid op zich. Verwacht dus niet dat je meteen de eerste poging het beste resultaat krijgt. Oefening baart kunst!

Afronden

Nu je haar helemaal droog is, is het tijd om je styling af te ronden. Als je een sterke gel hebt gebruikt, is de kans groot dat je haar hard is geworden. Dit noemen we de ‘crunch’ of ‘cast’. De crunch laat zien dat je genoeg hold in je haar hebt. Maar: het is niet de look waar je mee over straat wil.

Daarom is de laatste stap van je routine: ‘scrunch out the crunch’. Oftewel: breek de harde laag die om je haar zit. Dat doe je - jawel - door te scrunchen. Dit kan ofwel met droge handen, of met een klein beetje olie.

Het toevoegen van olie heeft als voordeel dat het je haar beschermt en extra glans heeft. Natuurlijk is het risico van een olie dat het je haar vet maakt. Dit voorkom je door te kiezen voor een hele lichte olie. Een goede lichtgewicht olie is bijvoorbeeld de Curlsmith Bonding Oil. Deze heeft natuurlijke ingrediënten en maakt je haar niet zwaar.

Met of zonder olie: tijd om je haar (wederom) te scrunchen. Pak een deel van je haar in je handen, scrunch voorzichtig naar boven en laat weer los. Zo breek je de harde laag van de gel. Ga daarna met je vingers onder je haar naar de wortels en schud ze los van je hoofdhuid om volume te creëren.

Wat zich onthult, zijn zachte en soepele waves.

Beginnen met de Wavy Girl Methode

In het begin kan het gebeuren dat je zomaar een paar uur bezig bent met je routine. Zorg er dus voor dat je genoeg tijd hebt als je je haar gaat wassen. Op den duur krijg je er handigheid in, en kost het je veel minder tijd.

De grootste tip is om niet meteen resultaat te verwachten. Als je jarenlang je haren met de steiltang hebt beschadigd, duurt het even voor je waves hun volle potentieel laten zien. De meeste mensen zien na 3 maanden een echt verschil. Daarna blijft je haar steeds gezonder worden, waardoor het er steeds mooier uitziet.

En tot slot: je gaat ongetwijfeld bad hair days hebben. Die horen erbij. Leer jezelf wat leuke kapsels aan voor de dagen waarop je niet blij bent met je haar. Een mooie vlecht, knot of haarclip doet wonderen.

Lees ook:

In dit blog staan affiliate links. Als je via één van deze links bestelt, krijg ik hier een klein bedrag voor. Jij betaalt niks extra’s :-)

 
Vorige
Vorige

Waarom zakken mijn krullen uit?

Volgende
Volgende

Hair cycling: hoe werkt het?