5 manieren om je wavy haar te diffusen

wavy haar diffusen

Je haar drogen: het lijkt zo makkelijk. En toch is het als je wavy haar hebt soms een hele toestand voor je het niet alleen droog, maar vooral ook mooi hebt. In dit blog leren we je 5 manieren om je wavy haar te diffusen. Je kunt ze alleen gebruiken, of combineren voor het beste resultaat. Let’s go.

Wat is een diffuser?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is een diffuser eigenlijk? De diffuser is het ronde opzetstuk dat bij je föhn hoort. In de meeste diffusers zitten gaten die de lucht verdelen en punten die helpen om de lucht tot je wortels te laten komen.

Niet elke diffuser is hetzelfde. Ze hebben verschillende afmetingen, andere hoeveelheden gaten en diverse soorten uitsteeksels.

Hoe weet je dan welke diffuser goed is? Dat is op het oog moeilijk te beoordelen. Maar: als je föhnt moet de diffuser ervoor zorgen dat je haar niet weg wordt geblazen, zoals dat wel gebeurt als je het opzetstuk niet gebruikt.

Gebeurt dit namelijk wel, dan krijg je alsnog pluis in je haar. En dat wil je voorkomen. Probeer dus altijd om je diffuser opzetstuk te testen, voor je een föhn koopt.

Droogtechniek 1: hover diffusing

Wat? Hover diffusing. Ofwel: met de diffuser langs je haar ‘zweven’.
Ideaal voor? Het starten van het droogproces en volume

Bij hover diffusing raak je je haar niet aan met de föhn. In plaats daarvan, zweef je er als het ware langs. Zo droog je je waves, zonder ze aan te raken. Door je haar van de ene naar de andere kant te bewegen (voorzichtig, headbangen hoeft hier niet), maak je het helemaal droog.

Voordelen hover diffusing

Hover diffusing is simpel. Je kunt rechtop blijven staan en de kans dat je het verpest, is erg klein. Ook krijg je meer volume, omdat je je haar van de ene naar de andere kant beweegt.

Nadelen hover diffusing

Waves hebben soms de neiging om uit te zakken. Bij hover diffusing help je ze niet om extra te krullen. Je krijgt dus waarschijnlijk meer beach waves, dan echte krullen.

Droogtechniek 2: pixie diffusing

Wat? Pixie diffusing. Ofwel: je haar in de diffuser leggen, omhoog brengen en drogen
Ideaal voor? Extra krullen

Bij pixie diffusing leg je de punten van je haar in de diffuser en beweegt hem dan langzaam richting je hoofd. Hierdoor zit je haar in de krul als het droogt. Laat je haar 10 tot 30 seconden in de diffuser, en zak dan weer naar beneden. Ga door met de volgende sectie, net zolang tot je haar helemaal droog is.

Voordelen pixie diffusing

Voor haar met slag is het grootste voordeel van pixie diffusing, dat je er meer krullen mee krijgt. Ook is het een handige manier om delen van het haar te drogen die vaak langer nat blijven.

Nadelen pixie diffusing

Omdat je je föhn rechtstreeks op je haar zet, wordt het erg heet. Föhn op een lagere temperatuur en gebruik een heat protector om schade te voorkomen.

Pixie diffusing kan daarnaast zorgen voor pluis, omdat je tegen de richting van je haar in föhnt. Je kunt pluis voorkomen door de diffuser pas aan te zetten als je al je haar tegen je hoofd hebt, en weer uit te zetten als je naar beneden gaat. Dit duurt langer, maar voorkomt pluis.

Droogtechniek 3: cup diffuse

Wat? Cup diffusing. Leg je krullen in je hand en diffusen maar
Ideaal voor? Mensen die pluis krijgen bij pixie diffusing

Bij cup diffusing doe je bijna hetzelfde als bij pixie diffusing, maar dan met je handen. Leg de punten van je haar in je hand, beweeg richting je hoofd en richt de föhn er dan van bovenaf op. Doe dit per sectie, net zolang tot je haar helemaal droog is.

Voordelen cup diffusing

Het voordeel van cup diffusing is dat je meer controle hebt over hoe je de föhn op je haar richt dan bij pixie diffusing. Hierdoor is de kans op pluis kleiner. En oh, natuurlijk zorgt dit ook voor maximale krullen.

Nadelen cup diffusing

Het kan nogal ingewikkeld worden om je föhn in de ene hand te houden en je haar met de andere hand naar je hoofd te brengen. Enig coördinatievermogen vereist, dus.

Droogtechniek 4: hammock diffusing

Wat? Hammock diffusing. Je legt je haar in een doek en droogt het terwijl het daarin ligt.
Ideaal voor? Maximale krullen in dik of lang haar

Bij hammock diffusing maak je gebruik van een doek waarin je je haar ‘hangt’. Zoals een hangmat, de hammock. Leg de doek op een ondergrond, buig voorover en laat je haar langzaam in de krul zakken. Als je hele bos netjes ligt, begin je met diffusen. Eerst de wortels, en daarna steeds verder richting de lengtes. Net zolang tot je haar helemaal droog is.

Voordelen hammock diffusing

Waar je bij pixie en cup diffusing per sectie werkt, heb je bij hammock diffusing je hele haarbos in één keer in de krul. Dat is vooral handig als je veel haar hebt, omdat je dan geen uur bezig hoeft te zijn met de kleine secties die in de diffuser of je hand passen.

Nadelen hammock diffusing

Bij hammock diffusing hang je (lang) voorovergebogen. Niet ideaal als je rug- of nekklachten hebt.

Droogtechniek 5: diffusen met een vergiet

Wat? Je haar drogen met een vergiet of zeef in plaats van een diffuser
Ideaal voor? Op vakantie, of als je geen diffuseropzetstuk hebt

Heb je geen diffuser bij de hand als je je haar moet drogen? Neem dan een kijkje in de keuken en pak er een zeef of vergiet bij. Leg je haar erin, zet de föhn erop en blazen maar. Werk per sectie, net zolang tot je haar helemaal droog is.

Zet wel je föhn tussendoor uit, anders blaast-ie je haar alsnog alle kanten op. Plus: als je de luxe hebt van een lage blaasstand, is het aan te raden om die te gebruiken.

Voordelen diffusen met vergiet

Je kunt je waves tóch mooi drogen als je geen diffuser hebt.

Nadelen diffusen met vergiet

Het drogen gaat lang niet zo nauwkeurig als met een echte diffuser. Bovendien kan een vergiet of zeef die gemaakt is van ijzer erg heet worden, en zo schade aan je haar veroorzaken.

Diffusetechnieken combineren

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om je wavy haar te drogen. Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot één techniek. Sterker nog: vaak werkt het het beste om verschillende technieken te combineren.

Begin bijvoorbeeld met hover diffusing tot je haar voor de helft droog is. Ga daarna verder met pixie diffusing of cup diffusing, om de krul er zo goed mogelijk in te krijgen.

Zo kort je je droogtijd in, en krijg je toch de mooiste waves.

Hoe droog jij je haar met slag? Wij zijn benieuwd!

 
Vorige
Vorige

Hoe bescherm je je haar in de zomer?

Volgende
Volgende

Wat is flash drying?