Wat is de beste diffuser voor wavy haar en krullen?

Voor de beste resultaten met je wavy haar en lossen krullen, ben je al snel aangewezen tot diffusen. Maar welke diffuser is het best? En kun je ook gewoon het diffuseropzetstuk met je huidige föhn gebruiken?

In dit blog vergelijken we drie bekende diffusers voor krullen en lees je waar je op moet letten als je wilt testen of je huidige föhn geschikt is als diffuser voor je haar met slag.

We vergelijken:

  • De RAVEG Ionische föhn voor krullen (€ 59,99 - € 69,99)

  • De SHARK Hyper Air (€ 179,- - € 239,-)

  • De Laifen Swift Special (€ 217,70 - € 223,40)

RAVEG Ionische föhn voor krullen

Waarschijnlijk de minst bekende van de drie, maar wel één van de betere budgetopties is deze diffuser van het merk RAVEG. De föhn is op het moment van schrijven te koop in twee varianten: grijs met roze en groen. De groene variant is 10 euro duurder. Als de kleur je dus niets uitmaakt, ben je voordeliger uit met de grijs met roze.

Eerste indruk

Bij het uit de verpakking halen van deze föhn, merk je dat je te maken hebt met een budgetoptie. Al is 60 euro natuurlijk nog steeds niet goedkoop… De föhn voelt heel licht aan, maar lijkt daardoor ook niet zo stevig. Dat hoeft echter niets te zeggen over de kwaliteit.

De diffuser heeft één warmtestand en twee snelheden. Je kunt tijdelijk koude lucht laten blazen door de knop van het coolshot in te drukken. Deze moet je wel ingedrukt houden, anders krijg je gewoon de standaardtemperatuur.

Reviews

De reviews bij deze diffuser zijn grotendeels positief. Mensen zijn enthousiast over de zachte luchtstroom die perfect is voor krullen en de snelheid waarmee de föhn hun haar droogt. Wel klagen sommige mensen over de warmte van de föhn en het feit dat-ie (te) snel stuk gaat.

Eigen ervaring

Tijd om de föhn te testen. Het eerste wat opvalt als ik de föhn aanzet, is dat er ook licht aangaat. Dit heb ik nog niet eerder gezien. De luchtstroom is inderdaad heel zacht en subtiel. Ideaal voor krullen.

Wel merk ik al snel dat de föhn heter wordt dan ik fijn vind. Zo heet dat ik het coolshot regelmatig ingedrukt houd. Niet handig tijdens het föhnen. Ook maak ik me door de hete temperatuur zorgen over schade aan mijn haar. Als ik de diffuserkop al heet vind aan mijn vingers, wat doet het dan met mijn haar…?

Waar ik wel heel positief verrast over ben, is de snelheid waarmee mijn haar droog wordt. Binnen 20 minuten ben ik helemaal klaar. Ter vergelijking: met mijn oude föhn (een Philips Ionic Drycare) duurde dit zeker een uur.

Met mijn lange haar was er echter één groot nadeel: door de korte lengte van de föhn, werden mijn haren af en toe aan de achterkant opgezogen. Niet alleen onhandig, maar ook erg pijnlijk. Dit is dus opletten geblazen, zeker als je lang haar hebt.

Eindoordeel

De snelle droogtijd is een enorm pluspunt. Maar daar blijft het bij. De hitte, het feit dat je de coolshot ingedrukt moet houden én de aanzuiging aan de achterkant maakte deze RAVEG-föhn voor mij geen succes. Dat wil niet zeggen dat-ie niet goed is, want qua budget is dit zeker een goede optie voor krullen.

SHARK Hyper Air Diffuser

De diffuser van SHARK staat bij vele wavies en krullenbollen bekend als de föhn met het fijnste diffuseropzetstuk. En niet voor niets: deze diffuser is groot en heeft uitschuifbare punten om ook je wortels te drogen. De SHARK Hyper Air was het eerste, iets voordeligere alternatief voor de dure Dyson.

Eerste indruk

Het uitpakken van de SHARK Hyper Air is een feest. De verpakking ziet er mooi uit, en de föhn zelf natuurlijk ook. Wat meteen opvalt, is de plek waar de knoppen voor het instellen van de warmtestand en snelheid zitten: op de achterkant van de föhn. Met kleine lampjes zie je op welke stand je föhn staat.

Ook deze föhn heeft een coolshot, die je wederom ingedrukt moet houden. Er is geen optie om alleen koude lucht te blazen. Natuurlijk trekt ook de diffuserkop de aandacht, want die is inderdaad GROOT. Al met al een goede eerste indruk.

Reviews

Van ‘het geld meer dan waard’ tot ‘de beste haardroger ooit’: de meeste reviews van deze föhn van SHARK zijn positief. Mensen zijn blij over de korte droogtijd, het stille geluid van de föhn en uiteraard de diffuser. Commentaar dat vaker voorkomt is de hitte, zelfs op de laagste stand.

Eigen ervaring

Een interessante feature die meteen opvalt, is dat de föhn automatisch de snelheid en warmtestand aanpast aan de tool die je erop zet. Als je de diffuser gebruikt, gaat de hitte meteen naar de laagste stand. Je kunt dit naderhand nog wel zelf aanpassen, als je meer snelheid of warmte wilt.

Tijdens het föhnen merk ik echter al snel dat ik grijp naar de coolshot. Want ook deze SHARK wordt bijzonder heet, zelfs op de laagste stand. En ook al zegt de fabrikant dat je geen hitteschade krijgt, ik zet ‘m tussendoor toch uit om even af te koelen.

Daardoor duurt het waarschijnlijk ook langer voor mijn haar echt droog is. Na een half uur diffusen geef ik het op. Mijn haar is dan zo’n 80 procent droog. Voor dit geld had ik beter verwacht.

Voordeel is geluid: voor gehoorbeschadiging hoef je niet te vrezen. Ook de luchtsnelheid is perfect: de föhn blaast hard, maar als je de diffuser gebruikt merk je daar niets van. Je krullen blijven dus mooi intact.

Eindoordeel

Deze diffuser mag dan goede reviews hebben, voor een product van zo’n 200 euro had ik meer verwacht. Bijvoorbeeld een optie om koude lucht te blazen zonder continu een knop in te moeten drukken. De grote diffuserkop blijft een pluspunt, maar of die het geld waard is? Dat mag je zelf bepalen ;-)

Bestel hier de SHARK Hyper Air IQ Dryer

Laifen Swift Special

Net als de SHARK is de Laifen Swift een (iets) goedkoper alternatief voor de Dyson. Qua looks komt deze ook het meest in de buurt van de welbekende diffuser. Het ontwerp is compact, met de bedieningsknoppen achterop het handvat. De luchtinlaat zit onderaan de steel - en dus niet zoals meestal aan de achterkant van de föhn.

Eerste indruk

Wauw, chic! Dat is het gevoel dat je krijgt als je de Laifen Swift Special uitpakt. Oké, het is maar een verpakking… Maar als je flink geld hebt betaald voor een goede diffuser, is dit wel een belangrijk punt. Ook de föhn zelf is de moeite waard. Strak design, voelt kwalitatief goed aan en heeft een goed diffuseropzetstuk.

Qua opties heeft de Laifen als enige van de drie geteste föhns een continue koude stand. Een enorm pluspunt als je het mij vraagt. Verder zie je aan de achterkant welke warmtestand je gebruikt: blauw voor koud, oranje voor warm en rood voor heet. Ook is er een unieke functie, maar daarover later meer.

Reviews

Ook voor de Laifen zijn de reviews overwegend positief. Mensen zijn blij met het gebruiksgemak, het lichte gewicht van de föhn en de snelheid waarmee hun haar droogt. Een puntje van kritiek is volgens sommigen het korte snoer.

Eigen ervaring

Dit is nu echt een föhn die met krullen in gedachten is ontworpen. Waarom? Je kunt de temperatuur automatische laten roteren tussen koud en heet. Dit doe je door het knopje waar je de warmte instelt langer ingedrukt te houden.

De lamp die de temperatuur aangeeft verandert dan naar paars, en je ziet dat de temperatuur gaat switchen tussen koud (blauw) en heet (rood). Met deze functie word je diffuser nooit te heet. En hoef je dus niet bang te zijn voor hitteschade. Ideaal.

De diffuser zelf is ook fijn. Mijn haar blaast niet in het rond en de waves drogen pluisvrij. Zijn er ook nadelen? Persoonlijk vind ik het geluid van de Laifen irritant. Het is niet heel hard, maar wel vrij hoog. Omdat het met m’n lange haar toch een half uur duurt voor het droog is, doe ik oordoppen in tijdens het diffusen.

Eindoordeel

Deze diffuser is voor mij wél z’n geld waard. Mijn haar droogt in de helft van de tijd vergeleken met mijn diffuser van 30 euro en het glanst mooi na het diffusen. Dankzij het lichte gewicht heb ik geen last van lamme armen en met de luchtinlaat aan de onderkant hoef ik me ook geen zorgen te maken over haar dat verstrikt raakt. Een aanrader!

Bestel hier de Laifen Swift Special

Tip: alleen de Laifen Swift Special bevat een diffuser. Soms is er een aanbieding voor de Laifen Swift zonder dit opzetstuk. Check dan op de website van Laifen wat de kosten van een losse diffuserkop zijn. Op het moment van schrijven is de Laifen Swift bijvoorbeeld in de aanbieding voor € 157,20. De diffuser kun je los bestellen voor € 18,99. Daarmee ben je goedkoper uit dan met de complete set, want dan betaal je € 217,70.

Je huidige föhn gebruiken

Als je net begint met je Wavy Girl Journey of geen budget hebt voor een nieuwe diffuser, kun je als eerste aan de slag gaan met je huidige föhn. De meeste föhns hebben standaard een diffuser opzetstuk. De kwaliteit hiervan verschilt. Hoe weet of jij een goede hebt?

Het belangrijkste aan een diffuser is dat-ie de lucht ook echt goed verdeelt. Oftewel: als je je föhn aanzet, wil je dat je haar niet in de rondte waait. Dat veroorzaakt namelijk pluis. Als dit wel het geval is, kun je zoeken naar een universele diffuser. Deze zijn op de meest föhns te gebruiken.

Daarnaast is het belangrijk dat je föhn niet te heet wordt. Heeft die van jou wel alleen standje barbecue? Gebruik dan altijd een heat protectant en zorg ervoor dat je je haar niet rechtstreeks aanraakt met je diffuser. Vermijd pixie diffusing om hitteschade te voorkomen.

Verder zijn er geen redenen waarom je eigen föhn niet goed genoeg is. Waarschijnlijk merk je in de loop der tijd vanzelf of je toe bent aan een nieuwe. Bijvoorbeeld als het wel erg lang duurt om je haar te föhnen of als je toch niet de resultaten krijgt waar je op hoopt. En dan kan investeren alsnog.

Hopelijk helpt deze vergelijking om een goede keuze te maken! P.S. Als je via één van de links in dit blog iets bestelt, ontvang ik een kleine vergoeding. Jij betaalt niets extra’s.

* Zie je de links niet? Zet dan je adblocker uit voor deze website. Je krijgt geen andere advertenties, alleen de links ;-)

 
Vorige
Vorige

Dit gebeurt er als … je je haar doneert

Volgende
Volgende

Wat is build-up in je haar? (+ zo verwijder je het)