Curly Girl Methode voor 2a, 2b en 2c haar

haartype 2

Is het de moeite waard om te beginnen met de Curly Girl Methode, als je haartype 2a, 2b of 2c hebt? Als je je dat afvraagt, ben je niet de enige. Online vliegt de content over krullen je om te oren, maar waves zie je veel minder. Toch kun je ook je haar met slag tot leven brengen met de juiste haarverzorging.

Daarom gaan we in dit blog in op wavy haar. Welke haartypes zijn er? En hoe verzorg je ze? Maakt het eigenlijk wel uit welk haartype je hebt, of kun je beter op andere kenmerken letten? (spoiler: ja dus) Let’s go.

Welke haartypes zijn er?

In totaal onderscheiden we 4 haartypes, die elk 3 verschillende categorieën hebben:

  • Haartype 1: steil haar

    • 1a: fijn en dun haar, vaak erg moeilijk om volume te krijgen

    • 1b: medium haar, met iets meer natuurlijk volume

    • 1c: dikker steil haar, dat makkelijk volume krijgt

  • Haartype 2: wavy haar

    • 2a: haar met een hele lichte slag, vooral onderin

    • 2b: haar met een beetje slag, vanaf de oren

    • 2c: haar met veel slag, dat richting krullen gaat

  • Haartype 3: krullen

    • 3a: losse krullen, zoals je die met een krultang maakt

    • 3b: strakkere krullen, met veel natuurlijk volume

    • 3c: kleine krullen, zoals in een kurkentrekker

  • Haartype 4: kroes

    • 4a: superstrakke, kleine krullen

    • 4b: haar met een Z-vorm of zigzag

    • 4c: opgerolde, strakke krullen

Overigens valt over de precieze omschrijving te twisten. Maar laten we het erop houden dat hoe hoger het getal, hoe meer structuur er in je haar zit.

Dan gaan we ons nu focussen op haartype 2.

Haar met lichte slag (type 2a)

Haartype 2a is het lichtste krultype in de krulcategorieën. Als je dit haartype hebt, is de kans heel groot dat je je hele leven hebt gedacht dat je ‘gewoon moeilijk’ haar had. Het is niet zo steil en glanzend als het haar van mensen met haartype 1, maar het krult ook niet zoals het haar van mensen met haartype 3.

In plaats daarvan is het pluizig, droogt het op met hier en daar een vreemde bocht en lijkt het op een slecht moment op een bos stro. Ja, dat heb je ongetwijfeld weleens gehoord. Gelukkig is er goed nieuws: je hebt helemaal geen ‘moeilijk’ haar. Je hebt haar met slag.

Haartype 2a herkennen

Haartype 2a herken je aan de lichte structuur die erin zit. Bovenin is het waarschijnlijk steil door het gewicht van je haar, maar onderin heeft het een S-vorm. Als je op het strand bent geweest, heb jij - door het zoute water en de zilte lucht waaraan het opdroogt - de perfecte beach waves waar iedereen jaloers op is.

Verzorging 2a-haar

Dit haar met slag kun je stylen, zodat het er net zo mooi en glanzend uitziet als in de reclames. Of zo beachy alsof je net van het strand af komt. Hoewel haartype niet alles zegt (daarover later meer…) kun je met deze tips alvast beginnen:

  1. Kies voor lichtgewicht producten, zodat je haar niet onnodig verzwaard wordt (en uitzakt)

  2. Ga voor maximale hold met een sterke gel of haarspray, zodat je haar zo lang mogelijk goed blijft zitten

  3. Voeg eventueel een structuurspray of sea salt spray toe om je waves te helpen

Haar met medium slag (type 2b)

Bij haartype 2b heb je misschien altijd wel een vermoeden gehad dat je haar niet helemaal steil was, maar wist je ook niet zo goed wat het dan wel was. Krullend? Nee, niet echt. Pluizig? Ja, dat wel. En dus trok je maar weer de steiltang uit de kast… Nou, die kun je vanaf nu ook prima daar laten. Want met de juiste verzorging ziet dit haar er prachtig uit.

Haartype 2b herkennen

Je herkent haartype 2b aan de S-vorm, die ongeveer vanaf de hoogte van je oren zichtbaar is. In de punten ontstaat soms een spiraalvormige krul, omdat het gewicht van je haar hier veel lichter is. Als de lucht droog is (bij kou of hitte), lijkt je haar steiler. Is de luchtvochtigheid hoog? Dan lijkt haartype 2b meer op krullen.

Verzorging 2b-haar

Met dit haartype heb je dus ongelooflijk veel variatie. Maar: dan moet je wel weten hoe je het verzorgt. Ook hier geldt dat er meer factoren bepalen welke producten je nodig hebt, maar in het algemeen kunnen we dit zeggen:

  1. Kies voor lichtgewicht producten

  2. Gebruik een sterke gel of mousse voor hold - of doe ze allebei

  3. Een goede conditioner en leave-in zijn nodig om je haar te hydrateren

Haar met veel slag (type 2c)

Dan over naar het derde en laatste wavy haartype: 2c. Dit haartype heeft duidelijke slag. Als je het borstelt, verandert het in een woeste bos pluis en ook steil föhnen lukt niet - de punten krullen altijd op. Ook als je het aan de lucht laat drogen, zie je duidelijk dat er structuur in zit.

Haartype 2c herkennen

Haartype 2c herken je aan een sterke S-vorm. Deze is zichtbaar vanaf de wortels, maar komt 10 centimeter verder echt tevoorschijn. Hoe verder naar onder, hoe meer het haar gaat krullen. Vaak is dit haar ook wat droger en brozer onderin, omdat de natuurlijke oliën niet zover komen.

Verzorgen 2c-haar

Ook met dit haartype kun je alle kanten op. Laat je het aan de lucht drogen, dan heb je zachte waves. Ga je met de diffuser aan de slag, dan ontstaan prachtige losse krullen. Met de juiste verzorging kun je alle kanten op:

  1. Conditioner en leave-in of crème zijn essentieel om dit haartype te voeden

  2. Kies gel voor gedefinieerde krullen of mousse voor losse waves

  3. Je stylingtechniek maakt een groot verschil in het resultaat.

Curly Girl Methode voor type 2 haar

Aan het begin stelden we al de vraag: heeft het zin om met de curly girl methode aan de slag te gaan als je haartype 2 hebt? Ja, dat heeft het. Alleen noemen we het dan liever de Wavy Girl Methode. Die volgt dezelfde stappen, maar dan gericht op haar met slag.

Het grootste verschil tussen de Curly en Wavy Girl Methode, is dat je minder focust op conditioner en meer op hold. Waar krullen namelijk van nature vaak droog zijn, heeft wavy haar daar over het algemeen minder last van. En waar natuurlijke krullen niet uitzakken, doet wavy haar dat wel.

Meer weten over de Wavy Girl Methode? Ga hier van start.

Is haartype belangrijk in de verzorging en styling?

Hoewel het kennen van je haartype handig is als je begint met het verzorgen van je haar met slag, is het verre van heilig.

Er zijn namelijk factoren die nog belangrijker zijn dan wat de structuur is van je haar. Dat zijn:

De porositeit

Porositeit of poreusheid klinkt ingewikkeld, maar gaat in feite gewoon over hoe gezond of beschadigd je haar is. Heb je natuurlijk haar zonder verf, waar je nooit met de steiltang of krultang aan hebt gezeten en dat je altijd hebt beschermd tegen zon, zee en chloorwater? Dan is het heel gezond en is de porositeit laag.

Maar weinig mensen hebben over de hele lengte laag poreus haar. Vaak heeft het al wat moeten doorstaan, waardoor het beschadigd is geraakt. Hoe meer schade je hebt, hoe hoger de porositeit.

Overigens vind je overal op je hoofd een verschillende mate van poreusheid. De wortels zijn nog vers en laag poreus, de punten zijn vaak beschadigd en hoog poreus. Wat er tussenin zit, hangt af van hoe je je haar hebt behandeld.

Lees hier meer over porositeit

De dikte

Dan is er de dikte van je haar. Die kun je op twee manieren opvatten: hoeveel haar je op je hoofd hebt, en hoe dik elke individuele haar is. Het eerste beïnvloedt hoeveel product je nodig hebt, het tweede wat voor type product.

We onderscheiden verschillende soorten diktes, op beide vlakken. Daarover lees je meer in dit blog: fijn, normaal of dik haar? Zo kom je erachter.

Moet je dit allemaal weten als je begint? Nee hoor, het is echt niet nodig om meteen expert te zijn. Het mooiste haar is gezond haar. Begin met een goede shampoo, conditioner en leave-in, stop met hitte en - als het kan - verven, en je gaat zien dat je haar steeds mooier wordt.

En als je dan tijd (en zin) hebt om je waves maximaal te laten shinen, kun je je eens gaan verdiepen in alle theorieën die erbij horen.

Kan ik verschillende haartypes hebben?

Tot slot nog een vraag die veel wavies hebben: kun je ook verschillende haartypes hebben?

Dat kan zeker, en het komt vaker wel voor dan niet. De een heeft onderin haar dat vrijwel steil is en bovenop krult, terwijl de ander voorin krullen heeft en achterop slag. Dit is volkomen normaal.

Wat moet je doen als je dit hebt? Kijk bij het bepalen van je stylingroutine naar het haartype dat het meest voorkomt op je hoofd, en kies op basis daarvan je producten. Of als er veel verschil is: neem het gemiddelde van de haartypes, en werkt van daaruit.

Voorbeelden van mensen met type 2 haar

Wie hebben er dan wavy haar waar je een voorbeeld aan kunt nemen? Een lijst:

Hopelijk kun je hiermee je type 2 haar met slag gaan omarmen. Meer weten? Check ook de andere blogs of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

 
Vorige
Vorige

Werkt de Curly Girl Methode op steil haar?

Volgende
Volgende

Een supersnelle routine voor wavy haar