Superschoon haar in 5 stappen: een goede shampooroutine

shampoo routine schoon haar wassen
 

Je haar wassen: het lijkt zo simpel. Maar als je alle adviezen die je om de oren vliegen moet opvolgen, ben je zo een paar uur verder voordat je schoon haar hebt. Daarom lees je in dit blog hoe je in 5 simpele stappen superschoon haar krijgt.

Wat heb je nodig?

  • Warm water, liefst onder de douche

  • Shampoo van goede kwaliteit

  • Shampooborstel (of sterke vingers)

Stap 1: haar natmaken

Je haar helemaal natmaken voordat je begint met wassen. Lijkt logisch, maar gebeurt lang niet altijd. Vooral als je dik of lang haar hebt, is het belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan deze eerste stap.

Shampoo aanbrengen op (deels) droog haar is namelijk een recept voor mislukking. Je shampoo is lastig te verdelen, het schuimt niet en het droogt je haar extra uit.

Neem dus de tijd om je haar echt goed nat te maken voor je het wast. Til secties op die droog blijven, knijp het water erin en masseer je hoofdhuid alvast terwijl je onder de douche staat.

Bij haar met lage porositeit kan het soms wel een paar minuten duren voor het echt doorweekt is. Neem dus goed de tijd voor deze eerste stap.

Stap 2: shampoo aanbrengen

Haar doorweekt? Dan is het tijd voor shampoo. Doe je shampoo eerst in je handen. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van je haar en de shampoo die je gebruikt.

Een goed gemiddelde is een hoeveelheid ter grootte van een euro. Heb je dun en kort haar, dan iets minder. En is je haar dik en lang, dan mag je iets meer gebruiken.

Ligt de shampoo in je handen? Dip dan om te beginnen met de vingers van je andere hand in de shampoo en breng dit aan op je kruin.

Vervolgens wrijf je je handen over elkaar om de shampoo te verdelen. Het hoeft niet te schuimen, maar moet wel over je hele handen zitten.

Ga met je handen naar de zijkanten van je hoofd en breng de shampoo aan. Wrijf ze daarna weer over elkaar, en breng shampoo aan op de bovenkant van je hoofd.

Ga nogmaals met je handen over elkaar, en breng het laatste beetje shampoo aan op de achterkant van je hoofd. Dit doe je door met je vingers onderaan je nek naar boven te gaan.

Op deze manier zit overal op je hoofdhuid shampoo. Gelukt? Dan kun je door met de volgende stap.

Stap 3: haar wassen

Dan is het tijd om te wassen. Ga met de toppen van je vingers (niet met je nagels!) over je hoofdhuid en maak ronddraaiende bewegingen. Werk voorzichtig: het is niet nodig om ruw heen en weer te gaan. Het enige resultaat daarvan is namelijk een extra berg klitten.

Lange nagels of weinig kracht in je vingers? Gebruik een shampooborstel. Deze maakt het een stuk makkelijker om je haar goed te wassen. Maak kleine ronddraaiende bewegingen om klitten te voorkomen.

Zorg er ook in deze stap voor dat je je hele hoofdhuid wast. De onderkant bij je nek is een plek die vaak vergeten wordt, maar ook de haarlijn aan de voorkant kan soms wat extra aandacht gebruiken.

Goed om te weten: als je haar vet is, is de kans groot dat je shampoo in deze stap nog niet schuimt. Dat is waarom deze routine uit 5 stappen bestaat, en geen 4. Geen zorgen dus ;-)

Stap 4: uitspoelen

Alles gewassen? Dan is het tijd om je shampoo uit te gaan spoelen. Dit kan gewoon met warm water. Niet te heet - daarmee beschadig je je haar - maar koud is zeker niet nodig.

Ga onder de stromende douche staan en spoel eerst het grootste deel van de shampoo uit. Ga daarna met je vingers over je hoofdhuid om alle resten goed weg te krijgen.

Als je dik haar hebt, is het belangrijk om ook de shampoo aan de onderkant van je haar weg te krijgen. Buig hier wat voor opzij om daar goed bij te kunnen. Eerst naar de ene kant, dan naar de andere.

Knijp ten slotte je punten goed uit, zodat de shampoo ook daar helemaal uitgespoeld is.

Stap 5: herhalen

Herhalen? Mijn haar is nu toch schoon? Nou, nog niet echt. Deze shampoobeurt heeft er namelijk alleen voor gezorgd dat al het vuil en vet uit je haar is gespoeld.

Om écht schoon haar te krijgen, moet je je haar twee keer wassen. Vergelijk het met olie of boter op je handen: de eerste keer dat je je handen wast, schuimt de zeep nauwelijks. Droog je je handen daarna af, dan voel je nog steeds een laagje vet zitten. Pas als je twee keer met zeep wast, zijn ze echt schoon.

Zo werkt het ook met je haar. Als je maar één keer shampoo gebruikt, blijft er altijd een laagje vuil achter. Meteen na het wassen lijkt je haar schoon, maar je ziet al snel dat het weer vet wordt. En dan kun je weer opnieuw beginnen.

Was je je haar twee keer met shampoo, dan merk je dat het meteen veel schoner voelt. En dat het langer schoon blijft. Het kost dus iets meer tijd onder de douche, maar uiteindelijk bespaar je er nog veel meer mee omdat je minder vaak hoeft te wassen.

En dat is ook nog eens gezonder voor je haar.

Bang dat je haar uitdroogt door het twee keer te wassen? Gebruik dan de eerste keer een reinigende shampoo (meestal doorzichtig) en de tweede keer een hydraterende (meestal crème-achtig). En volg je shampooroutine op met een conditioner om je haar weer zacht te maken.

Wil je meer weten over haarverzorging? Stuur een bericht met je vraag, dan gaan we kijken of we ‘m kunnen beantwoorden in een volgend blog.

 
Vorige
Vorige

3 manieren om je waves te drogen

Volgende
Volgende

Wat is de bowl method? Krultechnieken uitgelegd