Hair cycling: hoe werkt het?

hair cycling routine

Wat is hair cycling? In het kort: het afwisselen van je haarproducten, zodat je uit elk product het maximale voordeel haalt. De ene wasbeurt focus je op detoxen, de volgende op hydrateren, en de keer daarna op versterken. Het doel is om je haar zo gezond mogelijk te maken.

In dit blog lees je waarom hair cycling werkt en hoe je je eigen routine maakt.

Waarom hair cycling?

Als je elke dag hetzelfde eet, is de kans groot dat je na een tijdje een tekort aan voedingsstoffen opbouwt. Het is simpelweg niet mogelijk om uit één soort voedsel alles te halen wat je nodig hebt.

Dus waarom zou je - elke keer dat je je haren wast - dezelfde shampoo gebruiken? Eén type shampoo kan onmogelijk alles doen wat je haar en hoofdhuid nodig hebben.

Enter: hair cycling.

Bij hair cycling wissel je je haarproducten af bij elke wasbeurt. Per wasbeurt kijk je wat je haar nodig heeft. Is je hoofdhuid erg droog? Dan begin je met een olie of gebruik je een hoofdhuidmasker na het wassen. Hangen de vette slierten langs je gezicht? Een detox-shampoo doet het werk. Door elke keer te kijken wat je haar nodig heeft, creëer je een routine die je haar en hoofdhuid gezond(er) maakt.

Voor wie is hair cycling bedoeld?

Iedereen die gezond haar wil, kan beginnen met hair cycling. En willen we niet allemaal glanzende lokken? Hair cycling is vooral interessant als je nu last hebt van een vette, droge of jeukende hoofdhuid. Door goed na te denken over de producten die je gebruikt, kun je deze problemen oplossen.

Wat heb je nodig voor hair cycling?

Om te beginnen met hair cycling, heb je verschillende producten nodig. Hieronder vind je een lijst met de basics:

  • Een clarifying shampoo met sulfaten

  • Een cleansing shampoo zonder sulfaten

  • Een hydraterende shampoo of co-wash

  • Een conditioner

  • Een haarmasker

  • Een haarversterker (zoals een bond builder of haarmasker met proteïne)

Verder kun je denken aan een olie voor je hoofdhuid, leave-in conditioners en stylingproducten zoals gel, mousse en haarlak. Wat je keuzes hierin zijn, hangt af van je haartype.

Hoe ziet een hair cycling routine eruit?

De beste manier om een goede hair cycling routine op te bouwen voor je eigen haar, is door per wasbeurt te kijken wat je haar nodig heeft. Op basis van wat je ziet, kies je de producten uit die je die keer gaat gebruiken. Zo haal je uit elke wasbeurt het maximale voordeel voor de gezondheid van je haar.

Hoe kan zo’n routine er dan uitzien? Nou, bijvoorbeeld zo:

Wasdag 1: schoonmaken

Gezond haar begint bij een schone hoofdhuid. Tijdens je eerste was focus je daarom op het schoonmaken van je haar en hoofdhuid. Dat doe je als volgt:

  • Was je haar met een shampoo die je hoofdhuid goed schoonmaakt. Vaak is dit een shampoo met sulfaten, bijvoorbeeld van Neutral, of een shampoo met sterke reinigende ingrediënten. De Dode Zee shampoo van De Tuinen is hiervoor een goede optie, net als de Tea Tree shampoo van Dr. Organic.

  • Was je haar altijd twee keer met shampoo. De eerste wasbeurt verwijdert build-up van je stylingproducten, de tweede zorgt ervoor dat je haar echt schoon wordt.

  • De kans is groot dat je haar nu uitgedroogd is door de reinigende ingrediënten. Gebruik daarom na je shampoo een voedend haarmasker, bijvoorbeeld de Garnier Fructis Banana Hair Food Mask. Zo breng je de hydratatie weer terug in je haar.

  • Rond je wasdag af met een leave-in conditioner en styler naar keuze.

  • Voeg als je haar droog is een lichte olie toe, zodat je haar zacht en glanzend blijft.

Wasdag 2: hydrateren

Om te voorkomen dat je haar droog wordt, focus je je de volgende wasdag op hydratatie. Bijvoorbeeld zo:

  • Was je haar met een zachte shampoo, zoals de Sukin Micellair shampoo of de Zarqa Iedere Dag shampoo. Als je haar erg droog is kun je ook kiezen voor een co-wash, bijvoorbeeld die van As I Am.

  • Shampoo je haar twee keer, zodat je wel al het vuil goed verwijdert en je hoofdhuid reinigt.

  • Gebruik daarna een conditioner afgestemd op je haartype. Voor droog haar kies je voor een hydraterende variant, voor fijn haar heb je waarschijnlijk meer aan een conditioner die focust op volume. Sukin, Petal Fresh, Faith in Nature en Dr. Organic hebben opties voor alle haartypen.

  • Rond je wasdag af met een leave-in conditioner om de hydratatie te behouden en style je haar met gel, mousse of haarlak naar keuze.

  • Voeg na het drogen van je haar een haarolie toe om te voorkomen dat je haar uitdroogt.

Wasdag 3: versterken

Hoe goed je ook voor je haar zorgt, het heeft altijd te maken met invloeden van buitenaf. Stylen, borstelen, UV-straling: allemaal beschadigen ze je haar. Om je haar gezond te houden, moet je het tussendoor herstellen. Dat doe je als volgt:

  • Start je wasdag met het aanbrengen van een bond builder, zoals de Olaplex 3 of de Curlsmith Bond Curl Rehab Salve. Deze producten herstellen je haar van binnenuit, zodat het weer gezonder wordt.

  • Vervolg je wasbeurt met een shampoo naar keuze. Stem deze af op wat je haar nodig heeft, zoals hydratie, volume, anti-pluis of anti-roos. Was je haar wederom 2 keer.

  • Gebruik daarna weer een conditioner naar keuze. Tip: heb je geen budget voor een bond builder? Vervang dan deze stap door een versterkend haarmasker, bijvoorbeeld de L’Oreal Elvive Power Mask.

  • Sluit wederom af met een leave-in, styler en olie.

Beginnen met hair cycling

Je eigen routine voor gezond haar opbouwen kost in het begin tijd. Je moet de juiste producten vinden, ze afwisselen en finetunen tot je een cyclus hebt die werkt voor je haar. Maar als je die eenmaal hebt gevonden, merk je al snel verbeteringen in de gezondheid van je hoofdhuid en haar.

Het belangrijkste in het vinden van een routine die bij je haar past, is luisteren naar je haar en hoofdhuid. Als je jeuk hebt, dan gebruik je waarschijnlijk niet de juiste shampoo. En ook als je haar na 1 dag alweer vet is, heb je jouw shampoo soulmate nog niet gevonden.

Het vergt dus even uitproberen voor je je routine helemaal goed hebt. En dan verschilt de ideale routine ook nog per seizoen. In de zomer heb je bijvoorbeeld vaker een wasbeurt nodig om je hoofdhuid schoon te maken (hallo zweet en zonnebrand), terwijl je in de winter juist meer hydratatie wilt. Probeer het gewoon uit, dan merk je vanzelf wat wel en niet werkt voor jou.

Wil je meer leren over haarverzorging? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Vorige
Vorige

Beginnen met de Curly Girl Methode (voor wavy haar)

Volgende
Volgende

5 tips om je haar minder te wassen