Pluizig haar na diffusen? Zo voorkom je het

Pluis krullen diffusen

Je haar met slag of krullen diffusen is een kunst op zich. En pluis voorkomen helemaal. In dit blog lees je waarom je pluizig haar krijgt tijdens het diffusen, en geven we tips om het te voorkomen.

#1 Je diffuser blaast te hard

De grootste veroorzaker van pluis tijdens het diffusen, is dat je föhn te hard blaast.

Hoewel bij de meeste föhns standaard een diffuserkop zit, wil dat niet zeggen dat-ie bij elke föhn goed is. Vooral bij föhns die niet gericht zijn op krullen, gebeurt het regelmatig dat de diffuser de luchtstroom niet genoeg verspreidt. Daardoor blaast je haar alsnog in het rond. En krijg je pluis.

Hoe weet je of jouw diffuser goed is? Heel simpel: als je haar nog beweegt / weggeblazen wordt als de diffuser aan staat, dan is de luchtstroom te snel. Bij een goede diffuserkop blijft je haar zo goed als stil hangen, zelfs op een hogere snelheid.

Hoe voorkom je pluis dan?

Als je meerdere snelheden op je föhn hebt, kun je proberen of de laagste snelheid beter werkt. Daarmee duurt het iets langer om je haar te drogen, maar blijft het wel pluisvrij.

Heb je maar één snelheid of gebruik je al de laagste snelheid? Dan zit er niets anders op dan op zoek te gaan naar een nieuwe diffuser. Daarvoor heb je twee opties:

  • Als je föhn nog goed is, kun je een losse diffuserkop kopen. Er bestaan verschillende universele diffusers die op de meeste föhns passen.

  • Als je toe bent aan een nieuwe föhn, kun je meteen kiezen voor een speciale met krullen. In dit blog vind je er 3.

#2 Je hebt niet genoeg hold

Een tweede veelvoorkomende oorzaak van pluis tijdens het diffusen, is een gebrek aan stylingproducten. Gel - en in mindere mate mousse - legt een laagje om je haar. Daardoor blijven je krullen netjes bij elkaar.

Gebruik je te weinig gel of is de gel die je gebruikt niet sterk genoeg, dan ligt pluis op de loer.

Wat moet je doen om pluis te voorkomen? Er zijn verschillende opties:

  • Gebruik meer gel: waves en losse krullen hebben goede hold nodig om mooi te blijven. Wees niet bang om te veel gel te gebruik. Meer is niet altijd beter, maar in dit geval is het wel het proberen waard. Geen zin in krokant haar of harde krullen? Zo verwijder je de gel cast.

  • Gebruik sterkere gel: soms heeft de gel die je gebruikt niet genoeg hold voor je krullen. Stap over op een sterkere variant om pluis te voorkomen. Meestal staat op de verpakking het hold-niveau aangegeven. Let anders op termen zoals ‘strong hold’.

  • Gebruik minder leave-in of crème: gevoed haar is belangrijk, maar als je onder je gel te veel leave-in conditioner of crème gebruikt, dan krijgt de gel niet de kans om zich aan je haar vast te houden. Minder met de voedende producten om pluis te voorkomen.

  • Voeg haarspray toe: nog steeds last van pluis? Dan is het tijd om alles uit de kast te trekken. Spray na het stylen en net voor het diffusen een laagje haarspray over je haar. Hiermee krijg je maximale hold en minimale kans op pluis.

#3 Je diffuset te ruw

Elke krullenbol weet: diffusen duurt lang. De neiging om het proces wat te versnellen, kennen we allemaal. Je flipt je haar van links naar rechts, duwt de diffuser een paar keer in je krullen en … daar is je pluis.

‘Even snel’ diffusen is verleidelijk, maar de realiteit is dat het nu eenmaal lang duurt. Als je te ruw bent, betaal je daar de dagen na het wassen de prijs voor. In de vorm van pluis.

Dus, wat dan? Voorzichtiger te werk gaan. Beweeg de diffuser langzaam rond je haar, flip je haar voorzichtig door voor- of achterover te buigen (in plaats van te headbangen) en maak vooral geen haast.

En om de tijd te doden? Doe noise cancelling oortjes in en luister naar een podcast of luisterboek, scroll met de ene hand door social media terwijl de andere de diffuser vasthoudt of koop een standaard waar je je diffuser opzet, zodat je je handen vrijhoudt.

Wees creatief, want zoals de Belastingdienst zegt: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

#4 Je gebruikt je handen (te vaak)

Gebruik je tijdens het diffusen je handen om je krullen omhoog te liften, je haar te verplaatsen of een krul opnieuw te vormen? Dan ben je druk bezig om het recept voor pluis te bereiden. Door te wriemelen met je haar voordat het 100% droog is, verstoor je je krullen. Het resultaat? Een pluizenbol.

Probeer dus om je haar - na het stylen - met rust te laten. En als je je handen toch moet gebruiken, doe het dan voorzichtig en alleen op de plekken waar het echt nodig is.

Hoe minder je je haar aanraakt, hoe kleiner de kans op pluis.

#5 Je wacht te lang met diffusen

Het wassen en stylen van je haar kan al een hele work-out op zich zijn. Logisch als je daarna even op de bank wilt ploffen. Maar als je te lang wacht en je haar al voor een (groot) deel aan de lucht is gedroogd, kan het zomaar zijn dat je tijdens het bankhangen - of rondrennen door je huis - al je eerste pluis hebt gekweekt.

Dat komt omdat het voor een gel veel lastiger is om een hard laagje te vormen als je haar beweegt. En dat doet het nu eenmaal als het aan de lucht droogt.

Wat het ideale moment is om te beginnen met diffusen? Het liefst zo snel mogelijk, maar begin in ieder geval voordat je punten uit zichzelf al droog worden. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op pluis.

#6 Je haar is nog te nat

Net als beginnen met diffusen als je haar al te droog is, kan beginnen als het nog drijfnat is ook voor pluis zorgen. Je moet dan zoveel water uit je haar föhnen, dat het niet lukt om de holdproducten hun werk goed te laten doen.

Hoe droog je je haar voor je het diffuset? Door het te ploppen. Style je haar zoals je gewend bent en scrunch het dan droog met een haarhanddoek of katoenen T-shirt. Zo verwijder je het overtollige water.

Breng daarna eventueel weer wat extra gel, een foam of haarlak aan om ervoor te zorgen dat je genoeg hold in je haar hebt.

#7 Je diffuset te lang door

Als je haar droog is, is het droog. Nog langer doorgaan met diffusen heeft geen zin. Sterker nog: je vergroot alleen maar de kans dat je haar gaat pluizen. Je blijft immers warme lucht blazen, zonder dat er daadwerkelijk water is om op te drogen.

Bij sommige krullenbollen is soms zelfs beter om het haar niet 100% droog te blazen. Zij zien in de laatste minuten van het diffusen vaak pluis ontstaan. Gebeurt dat bij jou ook? Stop dan met diffusen als je haar tussen de 80 en 90 procent droog is, en laat de rest aan de lucht drogen.

Omdat je haar tegen die tijd (als het goed is) in een gelcast zit, hoef je je geen zorgen meer te maken dat het gaat pluizen.

Hopelijk lukt het met deze tips om pluis te voorkomen. Meer leren over de verschillende diffuse-technieken? Lees ze in dit blog. Op zoek naar een goede diffuser voor krullen? Wij testten 3 diffusers, zodat jij zelf kunt kiezen welke bij jou past.

 
Vorige
Vorige

Jeukende hoofdhuid? Oorzaken + oplossingen

Volgende
Volgende

Dit is waarom het refreshen van je haar met slag niet lukt