Deze fouten maak je bij het stylen van je waves

Waarom zien de waves van anderen er altijd perfect uit, maar eindigt jouw routine steevast in slappe of pluizige lokken? Grote kans dat je één (of meerdere) van deze fouten maakt. In dit blog lees je tips hoe je ze oplost.

#1 Je gebruikt te veel product

Ja, de verleiding om flink in een tube te knijpen is groot. Maar toch geldt - zeker voor haar met slag - het motto: less is more. Hoe weet je of je teveel product gebruikt? We zetten de signalen op een rij.

Te veel shampoo

Een overschot aan shampoo zorgt ervoor dat je haar meer uitdroogt dan nodig. Schuimt jouw shampoo al bij de eerste wasbeurt of is het schuim dat je kweekt bij de tweede ronde groter dan je hoofd? Gebruik dan de volgende keer iets minder.

Het is beter om tijdens het wassen nog wat extra shampoo toe te voegen, dan om het overschot weg te halen.

Meer weten over het wassen van je haar? Zo creëer je een goede shampooroutine.

Te veel conditioner

Als je veel klitten of erg droog haar hebt, kun je wel wat conditioner gebruiken. Maar gebruik je zoveel dat je haar tot aan je wortels doordrenkt is met conditioner, dan verspil je niet alleen een boel goed product, maar zorg je er ook eigenhandig voor dat je haar sneller vet wordt dan nodig.

Wat is genoeg conditioner? Een hoeveelheid waarbij je wél de klitten uit je haar krijgt, maar je de conditioner niet ziet zitten. Oftewel: geen witte waas. Hoeveel dat is, hangt enorm af van de lengte en dikte van je haar.

Te veel leave-in of crème

Ook hier geldt dat de verleiding groot is om extra veel leave-in te gebruiken als je droog haar hebt. Daarmee verzorg je immers je wavy lokken, toch? Dat klopt, maar té veel is ook niet goed. Daarvan gaat je haar namelijk slap hangen, en is de slag ver te zoeken.

Hoeveel leave-in heb je nodig? Als richtlijn kun je deze truc gebruiken: doe je duim en wijsvinger rond je natte haar, en meet hoe groot het ‘rondje’ nu is. De grootte van jouw ronde, is de hoeveelheid leave-in die je nodig hebt. Is je haar heel lang, dan pak je iets meer, en bij kort haar iets minder.

Heb je fijn en dun haar, dan kun je aan de grootte van een erwt genoeg hebben. Bij lang en dik haar kun je denken aan een grote knikker.

Te veel gel

Wavy haar heeft vaak meer gel nodig om de krullen te behouden. Toch zitten er grenzen aan de hoeveelheid gel die goed is voor je haar. Gebruik je namelijk te veel, dan wordt je haar te hard (je krijgt de gelcast er niet uit) of werkt het averechts (je waves zakken uit).

Bij gel moet je leren aanvoelen wanneer je genoeg hebt gebruikt. Doe een beetje in je handen en scrunch dat in je haar. Is alles ‘verdwenen’? Dan heb je meer nodig. Voeg telkens iets meer toe, tot je merkt dat het langer duurt voor je haar de gel opneemt.

Blijven je handen plakkerig en neemt je haar de gel niet meer op? Dan is het maximum bereikt. Eventueel kun je wat water toevoegen om het overschot uit te spoelen.

#2 Je gebruikt te zware producten

Krullen kunnen vaak wel wat extra verzorging gebruiken. Daarom zit in veel krulproducten ingrediënten zoals kokosolie of shea boter. Handig, als je snel last hebt van uitgedroogde lokken.

Maar: bij wavy haar is de kans op droog haar al veel kleiner dan bij kroes of krullen. De ingrediënten die voor haartype 3 en 4 zorgen voor de juiste voeding, zijn bij haartype 2 daarom al snel te zwaar.

Het gevolg? Je waves hangen slap langs je gezicht en volume is ver te zoeken. Soms is je haar zelfs extra pluizig, omdat het de natuurlijke slag niet kan behouden door het gewicht van je haar.

Wat voor producten kies je dan? Ga voor leave-ins waar termen op staan zoals ‘weightless’ of ‘light weight’. Of kies voor een leave-in spray. Deze zijn van nature lichter, en daarom vaak beter geschikt voor wavy haar.

#3 Je haar is te nat als je het stylet

Het klopt dat je wavy haar het beste kunt stylen als het nat is. Maar: té nat is ook niet goed. Breng je je stylingproducten aan op drijfnat haar, dan verdun je ze en verliezen ze hun werking. En eindig je alsnog met een bos pluis.

Hoeveel water moet er dan nog in je haar zitten als je het stylet? De hoeveelheid waarbij het niet meer drupt, maar waarbij je nog wel het squishy geluid hoort als je het scruncht.

#4 Je haar is te droog als je het stylet

Oké, niet te nat dus. Maar: ook zeker niet te droog. Is je haar al aan de droge kant als je het stylet, dan gaat het pluizen en krijg je je producten niet meer goed verdeeld. Ook lukt het minder goed om waves te vormen, omdat je droge haar al bezig is zijn eigen gang te gaan.

Wanneer is je haar te droog? Onder andere als je ziet dat bepaalde plukken - meestal waar het haar het meest beschadigd is - al beginnen te pluizen. Ook als je het squishy geluid niet meer hoort als je scruncht, is het beter om water toe te voegen voor je begint met je stylingroutine.

#5 Je gebruikt de verkeerde technieken

Dit punt is iets lastiger te beoordelen. Waarom? Omdat voor elke krullenbol een andere stylingtechniek goed werkt. De een zweert bij de Denman Brush, de andere kan geen krul meer krijgen zodra er een borstel bij in de buurt is geweest. En de een krijgt perfect haar door te finger rollen, de ander heeft na een paar uur niets meer dan een uitgezakte coupe.

De stylingtechniek die je gebruikt is dus ontzettend afhankelijk van je haartype. Het is daarom vooral een kwestie van uitproberen. Een paar vuistregels om rekening mee te houden:

  • Als je een borstel gebruikt om te stylen, kies dan altijd voor een borstel die genoeg spanning op je haar zet. Op die manier vorm je namelijk krullen. De Denman Brush is hier een goed voorbeeld van.

  • Welke techniek je ook gebruikt, eindig altijd met het scrunchen van je haar. Dit is de beste manier om je natuurlijke slag te stimuleren.

  • Wil je graag volume? Style je haar dan op z’n kop of werk naar de zijkanten of naar boven. De sleutel tot succes is om zoveel mogelijk van je hoofdhuid af te werken.

Bonus: je droogt je haar verkeerd

Technisch gezien is dit geen fout tijdens het stylen van je haar, maar de manier waarop je het droogt is wel bepalend voor je resultaat. Een verkeerde droogtechniek kan namelijk al je harde werk ongedaan maken.

Wat is de beste droogtechniek? Voor veel wavies is dat diffusen. Diffusen zorgt er namelijk voor dat het water sneller uit je haar is, waardoor het niet de kans krijgt om het uit te laten zakken.

In dit blog lees je meer over verschillende droogtechnieken voor wavy haar. Kies je voor diffusen? In dit blog vind je 5 manieren om dat te doen.

Hopelijk kun je met deze tips stylingfouten in de toekomst voorkomen. Wil je vaker tips ontvangen over wavy haar? Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief.

 
Vorige
Vorige

Review: Redken Acidic Bonding Concentrate

Volgende
Volgende

Zo voorkom (en herstel) je beschadigd haar