Zo voorkom (en herstel) je beschadigd haar

beschadigd

Lange, glanzende lokken zijn voor veel mensen een droom. Maar in plaats van haar waar Rapunzel jaloers op is, splijten jouw punten sneller dan de kapper ze af kan knippen. Wil je hier verandering in brengen? Met deze tips voorkom je beschadigd haar.

#1 Beschadigd haar door blonderen

Je wilde een keer een andere kleur, maar eindigde met een droge pluizenbol. Tja, het blonderen van je haar gaat bijna altijd gepaard met schade. Maar hoe ontstaat die schade eigenlijk?

De buitenste laag van je haar bestaat uit schubben. Bij gezond haar zijn die schubben gesloten. Ze liggen dan netjes op elkaar, waardoor je haar glanst en glad aanvoelt.

Als je je haar verft - en dan met name in een lichtere kleur - gaan die schubben omhoog staan. Dat komt omdat de verf door moet dringen naar het binnenste deel van je haar. Eenmaal gelift, is het bijna niet mogelijk om de haarschubben weer te sluiten.

Het gevolg is dof en droog haar, dat sneller in de klit raakt en makkelijker afbreekt. Hoe vaker je je haar verft, hoe meer het beschadigd raakt. Veelvuldig verven kan er zelfs voor zorgen dat je haar minder snel groeit en zwakker uit het haarzakje komt. De schade wordt dus steeds erger.

De oplossing: bond builders

De beste oplossing is om je haar niet meer te verven. Is dat geen optie? Kies dan een kleur die dichter bij je natuurlijke haarkleur ligt. Dit heeft verschillende voordelen:

  • Je brengt minder schade aan, omdat er minder kleurverschil is

  • Je hoeft het minder vaak bij te (laten) werken

  • Uitgroei valt minder op

Breng daarnaast regelmatig een zogenaamde bond builder aan. Een bond builder herstelt beschadigde verbindingen in je haar, waardoor je haar weer gezonder aanvoelt.

Bekende voorbeelden zijn:

Tip: de bond builders werken alle drie op een net iets andere manier. Probeer eerst een kleine (test)verpakking, voor je veel geld uitgeeft aan een product dat niet voor jouw haar werkt.

#2 Beschadigd haar door de steiltang, krultang of hitte

Wist je dat je haar al vanaf een temperatuur van 50 graden Celsius zichtbaar beschadigd raakt? Die temperaturen bereik je zeker met een steiltang (tussen de 60°C en 230°C) en krultang (tussen de 80°C en de 230°C), maar ook met de föhn kun je op de warmste stand temperaturen bereiken die boven de 100°C liggen.

Waarom is hitte zo schadelijk voor je haar? Het werkt eigenlijk net als bij verven: hitte zorgt ervoor dat je haarschubben omhoog gaan staan. Daardoor wordt je haar ruw en droog, waardoor het dunner wordt en makkelijker afbreekt.

Hoe vaker je je haar blootstelt aan extreme hitte, hoe groter de schade. Net zolang tot het afbreekt of de punten splijten. En dan is je enige hoop een bezoek aan de kapper.

De oplossing: hittebeschermers

De steiltang en krultang links laten liggen is wederom de beste oplossing. Wil je toch een keer wat anders met je haar? Breng dan altijd een goede hittebeschermer aan. Deze beschermt je haar tegen de schade van je hittetools.

De föhn kun je gewoon blijven gebruiken, maar dan op een van de lagere standen. Zo blijft de temperatuur van je haar onder de 50°C, en is de kans op schade minimaal. Ook hier kan een heat protectant natuurlijk geen kwaad.

Weet je niet hoe heet jouw föhn wordt? Vaak is het te vinden op de website van het merk. Is dat bij jouw föhn niet het geval, dan kun je het zelf meten met een (barbecue)thermometer. Houd ‘m net zo dicht bij de föhn als je dat met je haar zou doen, en kijk hoe hoog de temperatuur oploopt.

Is de schade al geleden? Dan kan een bond builder helpen om het beschadigde haar te herstellen.

#3 Beschadigd haar door uitdroging

Een dag in de zon, zwemmen in de zee of het zwembad en daarna je haar wassen met een sterke shampoo: het recept voor droge lokken. En hoewel één zo’n dag je haar niet gaat beschadigen, is dat na verloop van tijd wel het geval.

Ook bij uitgedroogd haar gaan de haarschubben na verloop van tijd omhoog staan. Laat je het - als dat eenmaal is gebeurd - nog verder uitdrogen? Dan verliest het ook zijn elasticiteit. En dat zorgt ervoor dat het sneller afbreekt.

Vergelijk het met een oud elastiekje: als je daaraan trekt, knapt het. Met je uitgedroogde haar gebeurt hetzelfde.

De oplossing: conditioner & olie

Bij droog haar geldt: voorkomen is beter dan genezen. Hoe je uitdroging voorkomt? Heel simpel: met conditioner. Breng na het wassen met shampoo een conditioner aan, laat deze even intrekken en spoel weer uit. Na een dag in de zon of in de airco, kun je kiezen voor een haarmasker om je haar extra te voeden.

Vervolgens breng je op je (half)natte haar een leave-in condtioner aan, zodat je haar ook na het drogen gevoed blijft. Eenmaal droog doe je een paar druppels haarolie in je handen en breng je dit aan op de punten. Zo ‘seal’ je als het ware het vocht, waardoor je haar minder snel uitdroogt.

#4 Beschadigd haar door borstelen

Als wavy of curly girl doe je waarschijnlijk je best om je haar zo min mogelijk te borstelen. Maar als het eenmaal tijd is om het te wassen, moeten we er toch aan geloven. Hoe krijg je die klitten anders uit je haar?

Niet, inderdaad. Het grote nadeel is echter dat nat haar extra fragiel en kwetsbaar is. En dus is de kans op haarbreuk of schade groter. Toch is het haar droog borstelen voor veel mensen met krullen ook geen optie. Sterker nog: vanwege de textuur van het haar, kan dit juist meer schade veroorzaken.

De oplossing: conditioner en een goede borstel

Wat dan, vraag je je af? Aangezien je haar niet borstelen voor weinig mensen een optie is, moeten we kiezen voor het beste alternatief.

Als je haar een lichte wave (2a, 2b) heeft, kan dat zijn om het voor het wassen - als het dus nog droog is - voorzichtig te borstelen. Breng eerst een olie aan om je haar gladder te maken, en borstel vervolgens, pluk voor pluk, van onder naar boven de klitten eruit.

Heb je een sterker krulpatroon, dan is je beste optie om je haar te borstelen na het wassen, als je de conditioner hebt aangebracht. Laat de conditioner eerst een paar minuten intrekken, en begin dan met borstelen. Werk extra voorzichtig en trek zo min mogelijk aan je haar.

Kom je er niet doorheen met de borstel? Maak je haar dan wat natter of voeg extra conditioner toe, net zolang tot je het wel uit kunt borstelen. Voor haar dat snel klit helpt het soms om een conditioner met siliconen (dimethicone, amodimethicone) te gebruiken. Deze maken je haar vaak zachter dan conditioners die alleen ‘natuurlijke’ ingrediënten bevatten.

Ook je borstel kan trouwens veel verschil maken. Gebruik bijvoorbeeld nooit een Denman Brush om klitten uit je haar te halen. Deze trekt te hard aan je haar, waardoor schade en haarbreuk op de loer ligt. Beter is een Tangle Teezer of ouderwetse borstel met plastic bolletjes, die soepeler door je haar glijden.

#5 Beschadigd haar door overmatig wassen of zwemmen

Haar is van nature waterafstotend. Dat wil zeggen: de buitenste laag. De binnenste laag kan namelijk wel nat worden. Handig, want anders werd het lastig om je haar te wassen.

Dit heeft echter ook een nadeel. Als je haar nat is, zwelt het binnenste gedeelte op. De buitenste laag blijft hetzelfde. Om de zwelling aan te kunnen, komen je haarschubben omhoog. Ze gaan dus als het ware tijdelijk openstaan.

Als dat een paar keer in de week gebeurt, is dat geen probleem. Dat wordt anders als je haar elke dag nat wordt, of vaak nat is voor een langere periode (bijvoorbeeld als je vaak zwemt). De haarschubben die zichzelf eerst nog konden sluiten, raken op den duur uitgeput en blijven omhoog staan. Ook als je haar weer droog is.

Zo leidt het overmatig nat zijn van je haar op de lange duur tot hygral fatigue. Je haar voelt slap, levenloos en soms zelfs kauwgomachtig aan. Je krullen zijn nergens meer te bekennen, en je haar breekt snel af.

Let op: hygral fatigue is iets anders dan moisture overload. Dat laatste voelt hetzelfde, maar is te herstellen door je haar te wassen met een sterke shampoo. Hygral fatigue is permanent.

Oplossing: föhnen en pre-shampoo olie

De beste manier om hygral fatigue te voorkomen, is door je haar minder vaak nat te maken. Zet een badmuts op als je vaak zwemt en probeer je haar niet elke dag te wassen.

Zorg er daarnaast voor dat je je haar zoveel mogelijk beschermt voor het nat wordt. Dit doe je door een olie aan te brengen. Een bekend voorbeeld is kokosolie, omdat deze goed intrekt in je haar. Maar in principe is elke olie geschikt.

De tweede stap is om de tijd dat je haar nat is in te korten. Oftewel: gebruik de föhn om je haar te drogen. Zet ‘m op de middelste stand (we willen immers geen hitteschade) en blaas het met de diffuser voorzichtig droog.

Het spreekt voor zich dat slapen met nat haar of een haarmasker meerdere uren in je haar laten zitten, geen goede ideeën zijn. Maak je haar liever ook niet dagelijks nat om het te refreshen. Kies in plaats daarvan vaker voor een droge refresh, of gooi in het knot.

Wil je meer tips ontvangen over het verzorgen van je haar? Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief.

 
Vorige
Vorige

Deze fouten maak je bij het stylen van je waves

Volgende
Volgende

Curl shock: als je haar niet meer krult na je knipbeurt