5 redenen waarom je haar sneller vet wordt dan nodig

Of je haar snel vet wordt of niet, hangt voor een groot deel af van je genen. Heb je een vette huid, dan is de kans groot dat ook je haar sneller vet wordt. Hier kun je niets aan doen.

Maar: er zijn wel manieren waarop je je haar sneller vet maakt dan nodig. Hieronder bespreken we ze en lees je tips om het wassen van je haar uit te stellen.

#1 Je slaat plekken over tijdens het wassen

Je haar wassen lijkt simpel, maar de ervaring leert dat er meer bij komt kijken dan je denkt. Te beginnen met het uitkiezen van een goede shampoo. Gevolgd door het maken van een goede shampooroutine.

Is dat gelukt en is je haar nog steeds snel vet? Ga dan eens bij jezelf na of je wel je hele hoofdhuid wast. Het gebeurt namelijk vaker dan je denkt dat je plekken overslaat. Bijvoorbeeld het deel bij je haarlijn. Of het haar onderin je nek.

Hoewel je haar waarschijnlijk toch wel schoon wordt, geldt dat niet voor je hoofdhuid. Om al het vuil te verwijderen, moet je ervoor zorgen dat je alle plekken raakt tijdens het wassen.

De beste manier om dit te doen, is door bewust je hele hoofdhuid langs te gaan. Begin bijvoorbeeld bij de kruin, was daarna de zijkanten, de bovenkant, je nek en tot slot de achterkant van je hoofd.

Spoel de shampoo ook weer zorgvuldig uit, zodat er geen resten achterblijven. Zo weet je zeker dat je al het vet van je hoofdhuid verwijderd is.

#2 Je slaapt op een vies kussen

Heb je ‘s avonds je haar gewassen en is het als je opstaat alweer vet? Misschien ligt dat niet aan je hoofdhuid, maar aan het kussen waar je op slaapt.

Lig je daar de ene nacht op met vet haar, dan gaan de oliën uit je haar in je kussensloop zitten. De volgende dag is je haar schoon, maar is je kussen dat niet. Ga je er weer op liggen, dan krijgen de oliën de kans om je haar weer vies te maken.

De oplossing is simpel: verschoon je kussensloop als je je haar hebt gewassen. Of als je liever lui dan moe bent: draai je kussen om, zodat je op de schone kant ligt. Zo weet je zeker dat het vuil van je kussen niet in je schone haar terechtkomt.

#3 Je gebruikt een vieze haarborstel

Ja, het schoonmaken van je borstel is een klus waar niemand zin in heeft. Maar als je je frisgewassen haar borstelt met de borstel die je ook gebruikt in je vette haar, dan doe je jezelf geen plezier.

Net zoals bij het kussen, zorg je er zo namelijk alleen maar voor dat de oliën die je net hebt uitgewassen, nu weer op je schone haar zitten.

Wederom ligt de oplossing voor de hand: maak je haarborstel schoon. Het beste is om elke keer na het borstelen de losse haren te verwijderen. Leg je borstel daarnaast elke maand in een badje met shampoo, laat ‘m even weken en spoel daarna af. Zo blijft-ie schoon.

De liever-lui-dan-moe oplossing is om twee borstels te gebruiken: één voor vet haar, en één voor schoon haar. Moet je ze alsnog af en toe schoonmaken, maar dat kun je dan gerust wat langer uitstellen.

#4 Je gebruikt te veel producten

Zijn een vies kussen, vieze borstel en haastige shampooroutine niet het probleem? Misschien wordt je haar dan juist wel snel vet doordat je té hard je best doet. Bijvoorbeeld omdat je te veel producten gebruikt.

Natuurlijk, conditioner is goed voor je haar. En om het pluisvrij te houden, heb je over het algemeen een leave-in en gel nodig. Maar als je te veel producten gebruikt, kunnen die zich ook opstapelen. Dat noem je build-up.

Vooral bij je haarwortels ziet build-up eruit alsof je haar vet is. In feite is het dat niet, althans niet door de oliën die van je hoofdhuid afkomen. Je hebt gewoon je haar overladen met product.

Waarom zie je dat dan vooral bij je haarwortels? Omdat je haar daar nog het gezondst is. Gezond haar heeft minder verzorging nodig dan beschadigd haar. Als je teveel conditioner gebruikt, kan je gezonde haar dat simpelweg niet opnemen. Daarom vormt het een (vet) laagje rond je haar.

De oplossing is simpel: laat je haarwortels met rust. Breng conditioner alleen aan op de lengtes of sla de leave-in een keer over.

#5 Je krijgt ongemerkt producten op je hoofdhuid

Zelfs als je producten niet aanbrengt bij je haarwortels, kunnen ze toch op je hoofdhuid terechtkomen. Bijvoorbeeld als je je haar plopt. Dat is goed voor de vorming van je krullen en drogen van je haar, maar zorgt er ook voor dat producten op je hoofdhuid druppelen.

Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het kan er bij sommige mensen wel voor zorgen dat hun wortels sneller vet worden dan nodig.

Wat is het alternatief? De microplop. Hierbij knijp je het water uit je haar met de haarhanddoek, zonder ‘m op je hoofd te doen. Dit werkt minder goed om je krullen te vormen, maar voorkomt dat er product op je hoofdhuid terechtkomt.

Een andere optie is om je haar te (wet) ploppen voordat je producten aanbrengt. Zo hebben je krullen wel al even de tijd gehad om zich te vormen, maar komt er geen leave-in of gel in je wortels terecht. Breng je producten daarna aan door ze in je haar te schrunchen, zodat je curl clumps intact blijven.

Vet haar uitstellen

Zoals gezegd is het deels genetisch bepaald hoe snel je haar vet wordt. Maar: met deze tips lukt het hopelijk om je hoofdhuid iets langer schoon te houden, zodat je die wasbeurt een extra dag kunt uitstellen.

Meer weten over de verzorging van haar met slag en krullen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 
Vorige
Vorige

Dit is waarom het refreshen van je haar met slag niet lukt

Volgende
Volgende

Hoe bescherm je je waves en krullen tijdens het slapen?