Hoe bescherm je je waves en krullen tijdens het slapen?

Voor je naar bed gaat zit je haar nog prachtig, als je opstaat is het veranderd in een vogelnest. En dat na al die moeite die je erin hebt gestoken… Hoog tijd om je haar te beschermen terwijl je slaapt. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

#1 Zijden of satijnen kussensloop

De eerste (en simpelste) manier om pluis te voorkomen, is door je katoenen kussensloop om te wisselen voor een zachter exemplaar. Zijde is hier een ideaal materiaal voor. Omdat het zacht en glad is, ontstaat er veel minder wrijving als je draait. Daardoor is de kans op pluis kleiner.

Vind je zijde te duur of koop je geen dierlijke producten (zijde wordt gemaakt van de zijderups)? Dan is satijn een goed alternatief. Let wel op, want satijn is - anders dan veel mensen denken - geen specifieke stof. Satijn verwijst alleen naar de manier waarop de stof is geweven.

Een satijnen kussensloop kan dus alsnog van katoen gemaakt zijn. Hoewel dit zachter is dan ‘normaal’ katoen, veroorzaakt het alsnog wrijving. Kies daarom bijvoorbeeld voor polyester of - als je liever een natuurlijk materiaal hebt - bamboe. Beide zijn lekker zacht voor je haar.

#2 Pineapple

Een ananas? Niet echt natuurlijk, maar wel iets wat erop lijkt. De pineapple is een staart of knot die je bovenop je hoofd doet. Zodat je eruitziet als - jawel - een ananas. Of een palmboom. Wat jij wilt ;-)

Maar waarom een pineapple, en niet een andere knot? Dat heeft te maken met de manier waarop je krullen vallen. Als je krullen - en zeker waves - vastdoet, rekken ze uit. Dat is niet te voorkomen. Om je haar toch meerdere dagen mooi te houden, wil je vooral de krullen die je ziet goed intact houden.

En dat is de bovenste laag van je haar.

Met een pineapple rek je het haar in je nek en aan de zijkanten iets uit. Het haar voorin en bovenop blijft in vorm. Haal je de pineapple ‘s ochtends uit je haar, dan is het gedeelte wat je ziet gewoon mooi gebleven.

Zou je je knot onderin doen, dan zijn juist de krullen die je ziet uitgerekt, en is het haar dat in je nek zit nog mooi. Ook leuk, maar daar zie je weinig van.

Je maakt de pineapple het liefst met een zijden of satijnen scrunchie. Deze is zacht voor je haar. Bind ‘m vast zodat je haar wel blijft zitten, maar het niet trekt aan je haarlijn. Een andere optie is spiraalelastiekje. Ook daarmee voorkom je schade aan je haar.

Tip: laat je haar 5 tot 10 minuten met rust nadat je de pineapple ‘s ochtends uit je haar hebt gehaald. Je haar heeft even tijd nodig om weer terug te vallen in z’n natuurlijke vorm. Na die 10 minuten kun je beoordelen hoe het ervoor staat. Kun je nog een dagje door, of is misschien tijd voor een refresh?

#3 Bonnet of slaapmuts

Draai je veel tijdens je slaap? Dan is alleen een zacht kussensloop of een pineapple misschien niet genoeg. In dat geval kun je overgaan tot het echte werk als het gaat om slaapbescherming bij krullen: de bonnet.

Een bonnet is een soort slaapmuts gemaakt van - wederom - zijde of satijn. In het ontwerp zijn allerlei variaties te bedenken. De ene bonnet heeft een stevige band rond het hoofd zodat-ie zeker blijft zitten als je slaapt, de ander heeft een lossere band met een elastiek dat je aan kunt trekken.

Wat bij jou past, hangt echt af van persoonlijke voorkeur. Heb je een klein of groot hoofd, dan is het fijn als je de maat zelf kunt afstellen. Bij sommigen glijdt een bonnet met elastiek echter nog steeds af in bed. Dan is een stevige band een betere oplossing.

Aan de andere kant wil je ook niet dat je bonnet hoofdpijn veroorzaakt omdat-ie te strak zit. Doe dus goed onderzoek en kijk naar wat je fijn vindt, voor je je aankoop doet.

Een bonnet is het meest geschikt voor kort tot middellang haar. Heb je hele lange lokken, dan is de volgende optie misschien iets voor je.

#4 Buff of haarsok

Vind je een bonnet niet fijn of heb je heel lang haar? Dan is een buff voor jou een betere opties. De buff is een soort sok voor je haar. Je doet ‘m om je nek, gaat op je kop hangen en trekt daarna de buff voorzichtig op tot aan je haarlijn. Daarna strek je hem uit tot al je krullen erin zitten. Welterusten!

De buff zit - net als een bonnet met stevige band - strak om je hoofd. Deze manier van slaapbescherming is daarom niet voor iedereen weggelegd. Heb je snel last van hoofdpijn, dan kun je deze haarsok beter overslaan.

#5 Zijden of satijnen sjaal

Wil je, voordat je wat nieuws koopt, eerst proberen of slapen met iets op je hoofd wel werkt voor jou? Trek dan een zachte sjaal uit de kast en maak je eigen slaapbescherming.

Dat doe je door je haar in de sjaal te ploppen. Te wat? Dat lees je hier. Leg je sjaal op je bed, ga er met je krullen op z’n boven hangen en zak langzaam naar beneden. Ligt al je haar op z’n plek? Pak dan de punten vast, breng ze naar elkaar toe en knoop vast.

Toegegeven: het kan even duren voor je die laatste stap voor elkaar hebt. Maar oefening baart kunst. Knoop de sjaal strak genoeg dicht, zodat-ie de hele nacht blijft zitten.

Doe dit trouwens alleen met droog haar. Met nat haar gaan slapen is nooit een goed idee. Op een natte hoofdhuid krijgen bacteriën en schimmels alle kans om te groeien, zeker als je ze ook nog lekker warm houdt. Eerst drogen dus, en dan pas naar bed.

Bonustips

Naast het beschermen van je haar, kan het helpen om voordat je gaat slapen al extra maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld deze:

  1. Heb je ‘s ochtends last van droog of pluizig haar? Doe voor je naar bed gaat een paar druppels olie in je handen en verdeel ze over je haar. Zo voorkom je uitdrogen.

  2. Zakken je waves en krullen standaard uit na de tweede of derde dag? Spray voor je gaat slapen wat haarlak in je haar. Zo geef je ze een extra laagje hold voor de volgende dag.

  3. Is uitzakken van je haar sowieso een probleem? Spray een heel klein beetje water over je krullen en plop ze daarna in je sjaal of bonnet. Hiermee heractiveer je je krullen en drogen ze weer in vorm op.

  4. Wordt je haar snel vet? Als je droogshampoo aanbrengt op schoon haar (bijvoorbeeld aan het einde van dag 1 of 2), absorbeert het de olie voordat het je haar vet kan maken.

Mooi haar na het slapen

De een heeft het geluk dat het haar meestal nog mooi zit na een goede nachtrust, bij de ander is dat een grotere uitdaging. Maar zoals je ziet is het voor iedereen mogelijk om met mooi haar wakker te worden.

Houd wel je verwachtingen realistisch: zoals je haar de eerste dag na het wassen zit, zit het niet de hele week. Een beetje pluis is volkomen normaal. Hopelijk houd je het met deze tips wél iets langer buiten de deur.

Meer tips lezen over haarverzorging? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 
Vorige
Vorige

5 redenen waarom je haar sneller vet wordt dan nodig

Volgende
Volgende

Do’s en dont’s voor kinderen met slag of krullen