Dit is waarom het refreshen van je haar met slag niet lukt

refresh producten hairlust

Haar met slag heeft soms een oppepper nodig, zonder dat je het opnieuw wast. Een refresh. Maar: refreshen is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat als het refreshen van je wavy haar niet lukt?

Geloof ons: je bent niet de enige. Geen zorgen, want hulp is onderweg. In dit artikel lees je waarom je refresh niet lukt, en wat je kunt doen om wél succes te krijgen.

Fout 1: je veroorzaakt pluis

Een refresh is onder ander bedoeld om weer slag in je haar te krijgen. Zeker bij wavy haar willen de krullen die je direct na het wassen hebt, nog weleens uitzakken.

Maar in plaats van dat je refresh jou meer krullen oplevert, krijg je alleen maar meer pluis. Opgeven dan maar?

Nee, de truc is vooral om iets voorzichtiger te werk te gaan. Nat haar kun je prima scrunchen. Maar bij een refresh maak je je haar (als het goed is) niet zo nat als dat het is wanneer je het wast.

Door je half natte haar alsnog flink te scrunchen, werk je pluis in de hand. Breng producten aan door zacht je handen over je haar te bewegen, alleen van boven naar beneden. Geef daarna een voorzichtige scrunch met open handpalmen.

Onthoud ook dat pluis simpelweg bij haar met slag hoort. Helemaal pluisvrij maken met een refresh is vrijwel onmogelijk. Zeker als je er geen half uur voor uit wilt trekken.

Fout 2: je gebruikt koud water

‘Vul een sprayfles met water en spray het op je haar’. Dat is het advies wat je leest als het gaat om refreshen. Maar welke temperatuur dat water moet zijn… Daar zegt niemand iets over.

En dus is het logisch als je kiest voor koud water. Dat stroomt immers zo uit de kraan.

Toch is het de moeite waard om de volgende keer kraan een tikje warmer te zetten. Het kan namelijk best eens zo zijn dat je refresh mislukt omdat je koud water gebruikt.

Waarom dit verschil maakt? Wetenschappelijk gezien is het lastig te verklaren. Er wordt weleens geclaimd dat koud water helpt om de haarschubben te sluiten, maar die claim is al meerdere keren onderuitgehaald.

Toch blijkt in de praktijk dat warm water bij je refresh wel degelijk betere resultaten oplevert. Ziet je haar er na een refresh uit alsof je heel veel product hebt aangebracht, of hangt het slap?

Vul je sprayfles dan eens met warm water en kijk wat er gebeurt. Dit water mag goed warm zijn, want zodra je het sprayt koelt het al af.

Doe vervolgens hetzelfde als je normaal gesproken doet, en kijk wat het verschil is.

Overigens: soms helpt het ook om na je refresh even te diffusen. Door de warmte van de diffuser, verklein je de kans op de product-achtige look.

Fout 3: je gebruikt te veel producten

Als je je haar stylet direct na het wassen, breng je meestal producten aan. Na een paar dagen lijkt het alsof die verdwenen zijn, omdat je haar pluist of uitgezakt is. Maar niets is minder waar.

De leave-in, gel of haarlak zit nog steeds in je haar. Het doet alleen niet meer wat het moet doen. Ga je bij een refresh weer dezelfde hoeveelheid extra product aanbrengen, dan krijg je gegarandeerd build-up. Niet de look waar je voor gaat.

Hoe moet het dan wel? Dat hangt af van je wasdag én hoe lang die geleden is.

Als je na het wassen veel product hebt aangebracht, dan houd je het tijdens je refresh op een minimum. Heb je slechts een klein beetje styling gebruikt, dan kan je haar waarschijnlijk wat meer hebben tijdens je refresh.

Houd er daarnaast rekening mee wanneer je refresht. Doe je dat op de tweede dag na het wassen, dan is het vaak genoeg om je haar alleen een beetje nat te maken. Met water heractiveer je de gel die al in je haar zit. Even scrunchen, laten drogen en je kunt er weer tegenaan.

Is je wasdag al 4 of 5 dagen geleden, dan heb je iets meer nodig om je waves tot leven te wekken. Mix wat leave-in met het water in je sprayfles en breng een beetje stylingproduct aan om het wassen nog een dag uit te stellen.

Fout 4: je gebruikt de verkeerde producten

Refreshen is in feite iets totaal anders dan wassen. Heeft je haar na het wassen niets liever dan gel, dan kan het daar bij een refresh helemaal verkeerd op reageren. Als je refresh telkens mislukt, kan het goed zijn om naar andere producten te zoeken.

Vervang je voedende leave-in bijvoorbeeld eens voor een lichte spray. Zo is de Sun Defense Hair Mist van Hairlust ideaal om je haar een oppepper te geven tussen je wasbeurten door. Door te kiezen voor een lichte leave-in, krijgt je haar wel de extra voeding, zonder build-up te veroorzaken.

Ook qua styler is het beter om te kiezen voor een lichte optie. Verruil je gel bijvoorbeeld voor een foam. Deze biedt genoeg hold voor een refresh, maar verkleint de kans op build-up. Voorbeelden van foams zijn:

Extra voordeel van foam is dat het makkelijk aan te brengen is, zonder onbedoeld pluis te veroorzaken. Even verdelen door je handen, over je haar ‘vegen’ en scrunchen, en je bent good to go.

Wil je toch liever gel gebruiken, mix je gel dan met een beetje water in je handen voor je ‘m aanbrengt. Zo maak je het iets dunner, waardoor je de kans op build-up verkleint.

Fout 5: je laat je haar te droog

Bij bijna elke refresh is het nodig om je haar een beetje nat te maken. Hoe nat? Dat is een balans die lastig te vinden is.

Je haar elke dag volledig doorweken is niet de bedoeling. Eén: dit duurt lang. En twee: dit kan zelfs schadelijk zijn voor je haar.

Maar als je je haar te droog laat, krijg je ook niet de resultaten waar je naar op zoekt bent. De verbindingen in je haar - je hydrogen bonds of waterstofbruggen - vormen zich namelijk als je haar nat is. Blijft het te droog, dan kun je geen nieuwe vorm creëren.

En blijven je uitgezakte krullen gewoon uitgezakt. Maar dan nu pluizig, omdat er een paar wel nat waren en de rest niet. De natte haren krullen terug, de rest blijft in de oude vorm. Daar wordt het niet mooier van.

De beste tip? Maak vooral de haren nat die het hardst een refresh nodig hebben. Bijvoorbeeld je voorste plukken, omdat je die achter je oren hebt gestopt. Of de bovenste laag, die het best zichtbaar is.

De rest laat je zoveel mogelijk met rust. Zo hoef je niet alles nat te maken en zien je waves er toch weer netjes uit.

Fout 6: je wacht te lang met refreshen

Op dag één en twee ziet je haar er mooi uit, op dag drie kan het er nog mee door, dag vier gaat nog net en dan komt dag vijf. Inclusief pluis, uitgezakte waves en wortels die vet worden. Je wilt nog een even wachten voor je je haar wast, en dus kies je voor de refresh.

Maar in plaats van dat de pluis minder wordt, wordt het alleen maar erger. En lijkt er eigenlijk geen redden meer aan.

Als je zo lang wacht met refreshen dat alle vorm al uit je krullen is en dat zich ook al olie en vuil van buitenaf op heeft verzameld, is het soms simpelweg te laat. Alles wat je nog extra met je haar doet, maakt de situatie alleen maar erger.

De oplossing? Niet meer refreshen op zo’n dag, maar je haar gewoon in een mooie knot, vlecht op clip doen. Als je het die avond toch gaat wassen, kun je zelfs alvast je pre-shampoo olie aanbrengen en gaan voor een mooie slick-back. Twee vliegen in één klap.

Een succesvolle refresh met de producten van Hairlust

Nu je weet waarom je refresh niet lukt, is het ook goed om te weten hoe je dan wel succesvol refresht. Ik gebruikte hiervoor de producten van Hairlust. Hairlust was zo lief om me deze op te sturen zodat ik ze uit kon testen.

Stap 1: beoordelen

De eerste stap is altijd even kijken wat je haar nodig heeft. Voor deze refresh is mijn haar nog goed gevoed, maar wel uitgezakt. Ik wil dus mijn krullen weer terug. Veel extra voeding heeft het niet nodig, zeker niet omdat ik van plan ben het morgen te wassen. Maar: omdat mijn haar van nature erg droog is, voeg ik wel altijd een leave-in toe.

Stap 2: watersprayfles vullen

In het begin gebruikte ik een plantenspuit, later een sprayfles van onze goedkope vriend uit China. Hairlust heeft sinds kort een eigen mist spray bottle in het assortiment. Deze is klein van formaat (meer heb je ook niet nodig) en in de kleur van de Curl Crush-lijn oranje.

Ik vul de sprayfles met warm water en spray mijn haar een beetje nat. Wat me meteen opvalt, is dat deze verstuiver veel krachtiger is dan die van mijn oude sprayfles. Handig, want zo valt niet de helft op de grond.

Verder doet-ie wat-ie moet doen: hij maakt mijn haar een beetje vochtig, zonder het meteen te doorweken.

Stap 3: leave-in

Zoals gezegd gebruik ik altijd een beetje leave-in voor mijn droge haar. Deze keer kies ik voor de Sun Defense Hair Mist van Hairlust. Wat als eerste opvalt, is dat deze ontzettend lekker (en zomers!) ruikt.

Stap 4: foam

Mijn haar is ontzettend gevoelig voor pluis bij een refresh, en dus blijf ik ver van plakkerige stylingproducten die het alleen maar erger maken.

Foam it is, dus. De Hairlust Curl Crush Defining Mousse ruikt wederom heerlijk en voelt ook nog eens lekker zacht en voedend aan. Precies wat mijn haar nodig heeft. Bovendien verdeelt het makkelijk en kan ik het snel in scrunchen.

Aan het restje dat op mijn handen achterblijft voeg ik nog een beetje water toe, dat ik vervolgens over mijn haar wrijf om het laatste beetje pluis weg te krijgen.

Stap 5: diffusen

Ik heb geen idee waarom, maar na een refresh blijft mijn haar altijd extreem lang vochtig. Zelfs als ik het maar een heel klein beetje nat heb gemaakt.

Het enige recept voor succes is dus om er even de diffuser op te zetten. Ik houd ‘m op de middelste stand voor een minuut of 5, tot er een (nieuwe) cast is ontstaan. De rest laat ik aan de lucht drogen.

Stap 6: SOTC

Omdat ik van deze combi echt een goede cast kreeg - iets wat niet bij elke refresh lukt - pak ik nog een paar druppels olie en scrunch ik ‘m eruit (SOTC = Scrunch Out The Crunch).

Het resultaat is zachte beachwaves met een minimale hoeveelheid pluis. Geslaagd, wat mij betreft.

Meer leren over de verzorging van je wavy haar? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

 
Vorige
Vorige

Pluizig haar na diffusen? Zo voorkom je het

Volgende
Volgende

5 redenen waarom je haar sneller vet wordt dan nodig