Is de wavy girl methode de moeite waard?

wavy haar moeite waard

Als je video’s en tutorials ziet om je wavy haar te stylen, vraag je je misschien af: is het de moeite waard om hier mijn tijd en geld in te steken? Natuurlijk kun je die vraag alleen zelf beantwoorden. Maar: er zijn wel redenen om het wel (of juist niet) te proberen. We zetten ze op een rij.

#1 De wavy girl methode kost tijd

‘Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor?!’ Als je ziet uit hoeveel stappen de haarroutine van een influencer bestaat, denk je waarschijnlijk al gauw dat je daar helemaal geen tijd voor hebt.

En je hebt gelijk. Voor de influencer is het haar (of zijn) beroep om video’s te maken over wavy haar. Jij moet gewoon studeren, werken en het liefst ook een sociaal leven bijhouden.

Wil dat zeggen dat de wavy girl methode alleen voor influencers is weggelegd? Zeker niet. Het kan namelijk veel tijd kosten, maar dat hoéft niet. Je kunt op verschillende manieren tijd besparen:

Houd het simpel

Je haar finger coilen, finger rollen of stylen met een Denman Brush is leuk, maar kost ook veel tijd. Bewaar die technieken voor als je haar écht goed moet zitten. De rest van de tijd scrunch je je leave-in en en gel erin, en zit het goed genoeg om naar buiten te gaan.

Aan de lucht laten drogen

Ook kun je ervoor kiezen om het diffusen over te slaan. Oké, je haar aan de lucht laten drogen kost ook tijd, maar ondertussen kun je in ieder geval wat anders doen. Ga in de zomer lekker in de zon zitten om je haar te laten drogen, en kruip in de winter bij de verwarming of warme airco van je auto.

Haarroutine inkorten

Kost het je nog steeds te veel tijd? Check dan deze supersnelle wavy haar routine, met tips om je stylingroutine verder in te korten.

Minder wassen

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar probeer als het kan je haar zo min mogelijk te wassen. Immers: hoe minder je je haar wast, hoe minder je het hoeft te stylen. Eén keer in de week een uur kwijt zijn aan je haar is te overzien, elke dag lukt dat niet.

Oefening baart kunst

Weet ook: in het begin duurt alles langer. Je bent namelijk nog aan het leren hoe je nieuwe stylingroutine werkt. En waarschijnlijk wil je van alles uitproberen. Zodra je je routine gevonden hebt en er handigheid in krijgt, kost het je veel minder tijd.

Niet altijd stylen

Lukt het écht niet om elke wasbeurt de tijd te nemen om je haar te stylen? Doe het dan gewoon niet. Je hele haarroutine doorlopen is geen verplichting. Doe het de volgende dag in een mooie vlecht of knot en niemand die ziet dat jij gisteren geen tijd had.

Wanneer beter geen wavy girl methode?

Heb je zelfs met deze tips te weinig tijd om je haar wavy te stylen? Dan is het misschien niet voor jou. Focus in dat geval op het gezond maken of houden van je haar. Vermijd (extreme) hitte, bescherm je haar met een leave-in en olie en zorg voor een gezonde hoofdhuid.

Zo creëer je een goede basis, mocht je op een later moment wél tijd krijgen om in de wavy wereld te duiken.

#2 De wavy girl methode is duur

‘Zoveel geld voor één fles shampoo?! Da-hag!’ Soms lijkt het alsof de producten voor wavy haar een prijskaartje van minimaal 20 euro hebben. Dat is leuk voor die influencer die alles gratis krijgt toegestuurd, maar jij hebt dat er echt niet over. En dus laat je die hele methode maar zitten…

Zo hoeft dat gelukkig niet te gaan. Er zijn namelijk genoeg manieren om je wavy haar betaalbaar te houden. Als je wilt kun je daar zelfs dure producten voor gebruiken, maar dat hoeft niet. Dit zijn je opties.

Goedkopere producten

Online advertenties gaan vooral over speciale producten voor waves en krullen. Maar met wat er in het schap ligt bij Kruidvat kom je al een heel eind. De Texture-lijn van Nivea (witte verpakkingen) en de Hairfood-lijn van Garnier zijn goed en goedkoop. En vaak nog in de aanbieding ook.

Minder producten

Het lijkt soms alsof de enige route naar mooi haar loopt via ‘alle producten die je kunt vinden’, maar dat hoeft helemaal niet. Houd het simpel en kies een shampoo, conditioner die je ook als leave-in kunt gebruiken, een gel en een olie.

Als je goedkope producten kiest, kun je voor € 20,- een paar maanden vooruit.

Minder gebruiken

Toch liever speciale krullenproducten gebruiken? Houd er dan rekening mee dat deze vaak geconcentreerder zijn dan hun goedkopere broers en zussen. Je hebt er dus over het algemeen veel minder van nodig. Koop je een duur product, begin dan altijd met een klein beetje en kijk wat je hiermee al kunt bereiken.

Zo valt de prijs per gebruik misschien best mee.

Marktplaats of Facebook

De gemiddelde krullenbol is een miskoop niet vreemd. Soms heb je nu eenmaal hoge verwachtingen van een product, maar werkt het totaal niet voor je haar. Wat voor hen echter een miskoop is, is voor jou de kans om een nieuw product goedkoop te proberen.

Kijk eens op Marktplaats, Vinted of één van de Facebookpagina’s voor Curly Girls om te zien wat het aanbod is. Vaak gaan complete pakketten de deur uit voor een paar euro. Zelfs met producten die nog nooit of maar een paar keer zijn gebruikt.

Is de wavy girl methode echt te duur?

Met deze tips kom je zelfs met een klein budget een heel eind. Is het alsnog te duur? Vraag krulproducten als cadeau, speur naar mensen die hun niet-zo-favorieten gratis aanbieden of kijk wat de Action te bieden heeft.

#3 Mijn haar zit mooier als ik het steil maak

‘Leuk die waves, maar ik vind m’n haar mooier als het steil is.’ Smaken verschillen, en sommige mensen houden nu eenmaal meer van steil haar dan waves. En dat is natuurlijk prima. Maar als je kiest voor steil haar omdat je waves niet mooi zitten, dan is het zonde om ze steil te maken.

Oefen met stylen

Zoals al eerder gezegd: oefening baart kunst. Als je net begint met het stylen van je wavy haar, is de kans op een bad hair day reëel aanwezig. De eerste weken is het kwestie van oefenen en doorzetten, totdat je wél de resultaten behaalt waar je blij mee bent.

Heb geduld

De kans is groot dat je begint met haar dat beschadigd is. Je waves hebben tijd nodig om te herstellen en optimaal te krullen. Gun je haar die tijd. Je gaat zien dat het steeds beter (en mooier) wordt.

De meeste mensen zien na 2 maanden de eerste verbetering. Na een half jaar zie je je krullen tot leven komen. En dan wordt je geduld beloond.

Duurt dat je te lang? Gebruik maskers en bond builders om het herstelproces te versnellen. Dit zijn geen wondermiddelen, maar ze helpen wel om je haar sneller mooi te laten zitten. Zonder steiltang.

Refreshen

Pluis is een bekend probleem bij wavy haar. Voorkomen doe je het nooit helemaal. Je denkt misschien: als ik het steil maak ben ik van de pluis af. Maar dan moet de regen wel wegblijven.

Toch zijn er wel manieren om pluis te verminderen. Bijvoorbeeld door een goede conditioner en een gel met sterke hold te gebruiken. Gaat je haar pluizen tussen de wasbeurten door? Met een refresh tem je je waves, zonder ze te hoeven wassen.

Wavy haar is de moeite waard

Tot slot: hoe je je haar draagt is natuurlijk je eigen keuze. Maar: voor veel mensen die hun waves na jaren van steilen ontdekken of omarmen, helpt het bij het verbeteren van hun zelfbeeld. Geef het dus niet op bij de eerste tegenslag, maar blijf het proberen.

De meeste wavies die volhielden, zullen je zeggen dat het de moeite waard was. Zelfs al leek het af en toe niet zo ;-)

Wil jij beginnen met de wavy girl methode? Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief!

 
Vorige
Vorige

De beste tips om je haar sneller te laten groeien

Volgende
Volgende

Zelf je haar knippen? Met deze video’s lukt het