Zelf je haar knippen? Met deze video’s lukt het

eigen haar knippen

Heb je geen zin / geld / tijd om naar de kapper te gaan? Dan kun je ervoor kiezen om je eigen haar te knippen. Voorkom tranen door een mislukt kapsel en volg één van deze tutorials.

Je eigen haar knippen: wat heb je nodig?

Om te beginnen: wat heb je nodig als je je eigen haar wilt knippen? Het eerste is een scherpe schaar. Ga alsjeblieft niet aan de slag met een knutselschaar, want dat is een garantie voor gespleten punten. Je hebt al een kappersschaar voor 10 euro bij de Etos of het Kruidvat. Of bestel er één online.

Verder is het handig om een borstel en kam bij de hand te hebben, een paar klemmen en elastiekjes om je haar bij elkaar te houden en eventueel iemand die de stukken knipt waar je zelf niet bij kunt. En een flinke portie lef natuurlijk.

Dan nu over naar de kapsels.

Zelf een bob knippen

We gaan van kort naar lang, te beginnen bij de bob. Iets korters zou ik zelf niet knippen, omdat er dan ook een scheerapparaat bij komt kijken. Wij houden het bij een schaar.

De bob dus. Het makkelijke aan dit kapsel is dat het achterin korter is en voorin langer. Daardoor kun je werken met staarten achterop je hoofd. In deze instructievideo zie je hoe dat werkt:

De staarten op je achterhoofd maken het wat lastiger om dit kapsel bij jezelf te knippen. Het handigst is daarom om hulp in te schakelen van iemand die je vertrouwt.

Liever in je eentje knippen? Gebruik dan twee elastiekjes per staart. Het ene gebruik je om het haar in de staart te doen, het andere om voor jezelf aan te geven waar je gaat knippen. Zo kun je je haar voorzichtig iets naar de zijkant doen, waar je er wel bij kunt. Oh, en twee spiegels (één voor je, één achter je) waarin je kunt zien wat je doet, is ook geen overbodige luxe.

De video hierboven is trouwens vooral geschikt als je losse waves hebt. Heb je krullen? Check dan deze video van Manes by Mell, waarin ze uitlegt waar je rekening mee moet houden als je een bob knipt:

Zelf een lob of lange bob knippen

Vind je het effect van een bob leuk, maar is het kapsel je iets te kort? Ga dan voor de lob. Dit staat voor lange bob en is - je raadt het al - een langere versie van de bob. Met dezelfde structuur dus, maar dan tot net boven je schouders.

In deze video zie je hoe je zelf een lob knipt in steil of wavy haar:

Ook hier werk je met drie staarten, en wederom is het makkelijk om hulp te hebben. Werk je in je eentje, gebruik dan extra spiegels en elastiekjes om zo nauwkeurig mogelijk te werken.

Het grote voordeel van wavy haar of krullen is trouwens dat je niet elke fout ziet. Een beetje scheef is dus geen ramp. En je kunt natuurlijk altijd later nog wat krullen los knippen, als blijkt dat ze te lang zijn.

Voor een goed voorbeeld op krullen, kun je deze video bekijken:

Deze lob is iets langer, maar heeft een pony voor een lossere look. Je kunt het kapsel natuurlijk aanpassen aan wat jij mooi vindt.

Zelf laagjes knippen

Je haar toch liever langer houden, maar er wel wat leven in brengen? Laagjes zijn je beste vriend. Ze zorgen ervoor dat je waves de kans krijgen om op te springen, zonder in te leveren aan lengte.

In deze video zie je een makkelijke manier om zelf lange lagen in je haar te knippen. Het knippen begint vanaf minuut 6:

Onderstaande video is een stuk gedetailleerder, maar dat maakt ‘m ook meteen ingewikkelder. Wel krijg je hiermee een nauwkeuriger resultaat:

Lang haar zelf knippen

Heb je lang haar en wil je dat graag zo houden? Deze kapsels voor lang haar zijn supersimpel om zelf te knippen. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden, is de dikte van je haar. In de video’s zie je bijna altijd mensen (of kappoppen) met dik haar. Heb je dunner haar, dan kunnen de punten zomaar héél dun gaan lijken. In dat laatste geval is de pigtail cut waarschijnlijk je beste optie.

Unicorn cut

Je maakt één staart aan de voorkant van je hoofd en voilà, daar zijn je laagjes. De naam verwijst natuurlijk naar de eenhoorn, die een hoorn heeft op de plaats waar jij je staart doet. Om meer laagjes te krijgen kun je de dubbele unicorn doen, zoals je ziet in deze video:

Beste tip bij dit kapsel? Knip telkens een klein stukje af. Zo zie je hoe je haar valt. Extra haar eraf knippen is makkelijker dan wachten tot het weer is aangegroeid.

Een nadeel van de unicorn cut is dat het haar onderin dunner kan gaan lijken. Dit maakt weinig uit als je van jezelf dik haar hebt. Maar als je haar al wat aan de dunne of fijne kant is, is dat misschien niet wat je wil.

Pigtail cut

In dat geval - bij dun of fijn haar - heb je waarschijnlijk meer succes met de pigtail cut. Hierbij maak je twee staarten aan de zijkant van je hoofd, die je vervolgens op gelijke lengte knipt. In deze video zie je hoe dit werkt:

Je kunt bovendien zelf variëren met de hoeveelheid lagen die je knipt. Wil je meer lagen, dan houd je de staarten iets omhoog gericht. En wil je minder lagen, dan richt je ze juist iets omlaag.

Wederom: als je steeds een klein stukje afknipt, kun je het eigenlijk nooit écht verpesten. Bovendien kan een klein beetje al veel doen voor hoe je waves of krullen vallen.

Butterfly cut

Heb je juist dik haar en wil je meer volume? Dan is de butterfly cut een goede optie. Hiermee behoud je je lengte aan de onderkant, terwijl je bovenop veel lagen toevoegt. In deze korte video zie je hoe je zelf het ‘vlinderkapsel’ knipt.

Zoals je ziet haal je meer haar weg van de bovenste lagen. Heb je veel krullen? Houd er dan rekening mee dat je haar nog verder gaat opspringen. Vermijd een gekke pony en knip het niet te kort.

Wolf cut

De wolf cut - ook wel shag genoemd - lijkt erg op de butterfly cut. Het verschil is dat de wolf cut meer structuur heeft, met iets ‘hardere’ lagen. Dat maakt ‘m iets stoerder dan de zachtere butterfly. In deze video zie je hoe je hem bij jezelf knipt:

Door gebruik te maken van extra staarten, zie je dat je meer lagen kunt toevoegen. Dit is vooral geschikt voor dikker haar. Heb je dunner haar, dan loop je het risico dat de onderste lagen erg dun gaan lijken. Knip dan bijvoorbeeld wel de pony, maar haal minder haar weg in het midden.

Zelf je wavy haar knippen?

Zoals je ziet zijn er genoeg opties om je eigen haar te knippen. Toegegeven: de een is makkelijker dan de ander, maar met een beetje geduld kom je er wel. Op YouTube vind je trouwens nog veel meer tutorials. Voor krullenkapsels is Manes by Mell je beste vriendin. Voor wavy en steil haar kun je terecht op het kanaal van Paul Watts. Beide zijn kapper van beroep, en weten dus waar ze over praten.

Durf jij het aan om je eigen haar te knippen?

 
Vorige
Vorige

Is de wavy girl methode de moeite waard?

Volgende
Volgende

Dit gebeurt er als … je je haar doneert