5 tips om je haar minder te wassen

 

Je haren laten wennen, dagen rondlopen met vet haar, droogshampoo gebruiken: je hebt waarschijnlijk alles al geprobeerd om je haar minder vaak te wassen. Zonder succes. Is het voor jou nog mogelijk om niét elke dag je haar te wassen? Jazeker, en met deze tips moet het lukken.

Tip 1: Vind een shampoo die bij je haar past

Tja, de eerste stap is misschien wel meteen de lastigste. Elk haartype heeft namelijk andere dingen nodig van een shampoo. Fijn haar wil volume, droog haar wil voeding. Maar wat iedereens haar wil, is écht goed schoon worden.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat gaat niet lukken met een shampoo die je voor 1 euro op de kop tikt bij de drogist. Waarom niet? Omdat deze simpelweg niet goed genoeg schoonmaakt. In goedkope shampoos zitten vaak harde reinigende ingrediënten (zoals sulfaten). Om te verbergen dat die je haar uitdrogen, stoppen de fabrikanten er siliconen in (meestal dimethicone). Die leggen een laagje over het haar waardoor het zacht aanvoelt. Maar dat laagje zorgt er ook voor dat je haar weer snel vet is.

De eerste stap is dus om een shampoo te vinden zónder siliconen. Daarin is gelukkig steeds meer keuze. Ja, bij de drogisterijen zoals Kruidvat en Etos. Maar ook bij natuurwinkels zoals Holland & Barrett en de Vitamin Store. Probeer bijvoorbeeld eens Dr. Organic, Sukin of Madara. Allemaal hebben ze verschillende soorten shampoos voor verschillende haartypen.

Je gaat zien dat, zodra je een shampoo vindt die bij je haar past, je haar minder snel vet wordt. Bonustip: wissel shampoos af per wasbeurt. Zo raakt je haar niet ‘gewend’ aan een bepaalde shampoo én kun je meteen zien met welke soort shampoo je haar het langst schoon blijft.

Tip 2: Focus je op je hoofdhuid tijdens het haren wassen

Als je onder de douche springt zeg je dan misschien dat je je haar gaat wassen, maar wat je in feite gaat doen, is je hoofdhuid wassen. Daar ontstaat namelijk de olie die je haar vet maakt. Verleg daarom bij je volgende shampoobeurt je focus van je haar naar je hoofdhuid.

Hoe doe je dat? Ten eerste zorg je ervoor dat je met je vingertoppen echt over je hoofdhuid gaat. Daarbij is het belangrijk dat je overal bijkomt. Als je dik haar hebt, is dat misschien lastig omdat je haar in de weg blijft zitten. Schud dan je haar los en buig eventueel je hoofd voorover, zodat je haar niet meer aan je hoofd plakt.

Pas als je overal schuim hebt, is het tijd om je haar uit te spoelen. Let er ook hierbij op dat je dat overal goed doet. Shampooresten die in je haar blijven zorgen er zéker voor dat je het snel weer moet wassen.

Tip 3: Verdeel je shampoo eerst in je handen

Doe jij je shampoo uit de fles meteen op je haar? Dan is de kans groot dat je hem lastig verdeeld krijgt over je haar. Het resultaat is dat een deel héél schoon wordt en de rest… iets minder. Met als resultaat dat je haar weer snel vet oogt.

Wen jezelf aan om voortaan je shampoo eerst in je handen te verdelen. Dip eerst met je vingers in de shampoo en smeer een beetje op je kruin. Wrijf daarna je handen over elkaar zodat je het overal in je handen zit. Let op: je shampoo hoeft nog niet in je handen te gaan schuimen.

Ga daarna aan de slag met het verdelen over de rest van je hoofd. Ga lichtjes over de zijkanten, wrijf je handen opnieuw over elkaar en doe dan wat shampoo bovenop. Verdeel wat er nog in je handen zit opnieuw, maar deze keer meer richting je vingers. Ga daarmee vanaf je nek richting de achterkant van je hoofd.

Daarna kun je beginnen met wassen. Door op deze manier je shampoo te verdelen, weet je zeker het product over je hele hoofdhuid komt. Was het daarna tot het goed schuimt en spoel het uit.

Tip 4: Was je haar twee keer met shampoo

Als je haar echt vet is, merk je misschien dat je shampoo nog niet goed schuimt als je het wast. Dit is het een teken dat je haar nog niet goed schoon is. Merk je dat dit gebeurt? Spoel je eerste shampooronde dan uit en ga voor een tweede ronde aan de slag.

Je gaat meteen merken dat je shampoo deze keer wél goed schuimt. Is dat niet zo? Dan heb je misschien niet de goede shampoo voor je haar. Kies dan voor een soort die beter reinigt. Vaak zijn dat doorzichtige / heldere formules, met termen zoals ‘volume’, ‘diepe reiniging’ of ‘verfrissing’ op de verpakking.

Ben je bang dat je haar uitdroogt als je het twee keer in een wasbeurt wast? Kies dan voor twee verschillende shampoos. De eerste is een extra reinigende, de tweede een hydraterende. Zo heb je het voordeel van twee keer wassen (= extra schoon haar), zonder dat je eindigt met een bos stro op je hoofd.

Tip 5: Gebruik een shampooborstel

Vind je het lastig om je hoofdhuid goed te wassen of om overal bij te komen? Of heb je lange nagels die het wassen ingewikkeld maken? Dan biedt een shampooborstel uitkomst.

Een shampooborstel is een ronde tool met siliconen punten. Je gebruikt hem als volgt:

  • Verdeel de shampoo over je haar zoals beschreven bij tip 3

  • Pak de shampooborstel in je hand en maak kleine ronddraaiende bewegingen op dezelfde plek

  • Verplaats de borstel naar de volgende plek op je hoofdhuid en herhaal

Om klitten te voorkomen, is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Ga vooral niet ruig op en neer, want dat is een garantie voor ellende.

Minder vaak je haren wassen? Ook jij kan het

Hoe vaak je je haar moet wassen, hangt van veel factoren af. Heb je een vette huid, dan is de kans groot dat ook je hoofdhuid snel vet wordt. En als je fijn of dun haar hebt, wordt het vet nu eenmaal sneller zichtbaar. Daar kun je niks aan doen.

De belangrijkste tip is daarom om realistische doelen te stellen. Die vriendin met een dikke bos krullen en een droge huid wast haar haar waarschijnlijk maar één keer per week. Maak je niet druk als jou dat niet lukt. Ook uitstellen met één extra dag is al winst.

Zorg er vooral voor dat je haar gewoon schoon is. Moet je het daarvoor om de 2 à 3 dragen wassen? Doe dat dan gewoon. Vet haar ziet er namelijk niet alleen onfris uit, het kan ook serieuze problemen veroorzaken. En je wilt niet dat jouw missie om minder vaak je haren te wassen, uitmondt in haaruitval omdat je hoofdhuid niet meer kan ademen.

Beter voor je haar leren zorgen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Vorige
Vorige

Hair cycling: hoe werkt het?

Volgende
Volgende

Hoe weet je of je krullen hebt? 7 tekenen