De beste tips om je haar sneller te laten groeien

haar sneller laten groeien

Heeft de kapper je haar korter geknipt dan je wilde, groeit je haar nauwelijks of heb je spijt van je korte bob? Volg deze tips om je haar sneller te laten groeien.

#1 Eet en leef gezond

Ja, het is een cliché. Maar dat is het niet voor niets. Om je haar sneller te laten groeien, is het belangrijk dat je gezond eet en leeft. Haar groeit immers van binnenuit. Zo doe je dat:

  • Beweeg genoeg: beweging stimuleert de bloeddoorstroming, ook naar je hoofdhuid

  • Eet voldoende eiwitten: je haar is voor een groot deel gemaakt van eiwitten. Zorg dat je die genoeg binnenkrijgt.

  • Houd je ijzer en vitaminen op peil: een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval, is een ijzer- of vitaminetekort. Eet gevarieerd om al je voedingsstoffen binnen te krijgen.

  • Verminder stress: nog zo’n veroorzaker van haaruitval is stress. Het is lastig, maar probeer stress aan te pakken voor het je haargroei beperkt.

  • Neem een haarsupplement: natuurlijk is gezonde voeding de basis, maar soms geeft een haarsupplement nét dat beetje extra om je haar sneller te laten groeien.

Een paar voorbeelden van haarvitamines:

Let op: gebruik deze haarsupplementen alleen als ondersteuning. Vermoed je dat er een onderliggend probleem is voor je haaruitval? Ga dan altijd eerst naar de huisarts.

#2 Masseer je hoofdhuid

Je haar groeit uit haarzakjes. Om je haar sneller te laten groeien, kun je deze stimuleren. Dat doe je door je hoofdhuid elke dag even te masseren. Met een minuut maak je al een goed begin, maar vijf minuten is ideaal.

Hoe masseer je je hoofdhuid? Daar zijn verschillende manieren voor:

Met je vingertoppen

De snelste en goedkoopste manier om je hoofdhuid te masseren, is met je vingertoppen. Zorg ervoor dat je handen schoon en droog zijn, zodat je je haar niet onbedoeld vies maakt. Ga met kleine, ronde bewegingen over je hoofdhuid en masseer zachtjes.

Je hoeft echt niet hard te drukken of ruw te bewegen om je hoofdhuid te stimuleren. Sterker nog: hiermee veroorzaak je alleen maar pluis of - erger - haarbreuk.

Wordt je haar snel vet als je het masseert? Probeer dan een andere techniek: zet je vingertoppen op je hoofdhuid en beweeg je huid zachtjes op en neer. Je verplaatst dus niet je vingers, maar je huid. Op deze manier verspreid je de olie minder, zodat je haar niet vetter wordt dan het al is.

Met een hoofdhuidborstel

Je hebt ook speciale borstels om je hoofdhuid te masseren. Deze hebben punten van siliconen waarmee je je hoofdhuid stimuleert. Het grote voordeel is dat je niet je eigen vingers hoeft te gebruiken. De puntjes stimuleren de bloedsomloop, zodat er meer bloed naar je haarzakjes gaat.

Krijg je pluis van je massage met de hoofdhuidborstel? Pas dan dezelfde techniek toe als bij de massage met je vingers: zet je borstel op je hoofdhuid, en beweeg de huid op en neer. Hiervoor moet je iets harder duwen, maar het resultaat is hetzelfde.

Probeer bijvoorbeeld deze hoofdhuidborstel.

Bonustip

Wil je extra resultaat? Ga dan op je kop hangen tijdens je hoofdhuidmassage. Hierdoor stroomt er extra bloed naar hoofd, waardoor je de doorbloeding nog beter stimuleert.

Niet wetenschappelijk bewezen, wel een manier om ook meteen je spieren te strekken ;-)

#3 Gebruik een haargroei olie of serum

Om maar met de deur in huis te vallen: er is geen bewijs dat olie of serum je haargroei verbetert. Maar dat wil niet zeggen dat het geen enkele zin heeft. Genoeg mensen zien namelijk wel verbetering in hun haargroei na het gebruik van een serum of olie op de hoofdhuid.

Er zijn verschillende haaroliën die je haargroei stimuleren. Een veelvoorkomend ingrediënt is rozemarijn. Van rozemarijn is namelijk wél ooit wetenschappelijk bewezen dat het bijdraagt aan de haargroei. Ook cafeïne is een ingrediënt waarvan geclaimd wordt dat het helpt bij de haargroei.

Wat doet zo’n serum dan? Simpel gezegd verzorgt het je hoofdhuid. Net zoals je een dagcrème op je gezicht smeert, doe je een serum op je hoofdhuid om de huid te verzorgen.

Hoe gezonder je hoofdhuid, hoe groter de kans dat je haar sneller (en gezonder) gaat groeien.

Voorbeelden van goede haargroeiserums en oliën zijn:

Het nadeel van olie is dat je haar sneller vet wordt. Al valt dit met de meeste (lichte) oliën mee. Een serum daarentegen kan juist helpen om je wasbeurt wat langer uit te stellen.

De belangrijkste tip? Wees consequent. Van één keer in de drie weken een serum aanbrengen ga je geen verschil zien. Doe het elke dag - of volgens de aanwijzingen op de verpakking - om maximaal resultaat te halen.

#4 Kies de juiste shampoo

Of je shampoo invloed heeft op je haargroei? Misschien niet direct. Maar waar het wel direct invloed op heeft, is op je hoofdhuid. En dus is het belangrijk om de juiste shampoo te kiezen voor je hoofdhuid.

Wat is de juiste shampoo? Dat hangt af van je huidtype. Heb je een vette huid, dan is de kans groot dat ook je haar snel vet wordt. Kies voor een shampoo die je haar - en dus je hoofdhuid - goed reinigt. Vaak is dat een heldere shampoo, zonder al te veel voedende ingrediënten.

Heb je een droge hoofdhuid, dan ligt je focus juist op het voeden en onderhouden ervan. Kies voor een zachte, crème-achtige shampoo die je hoofdhuid verzorgt en zacht houdt.

Geen idee of je een goede shampoo gebruikt? Zo herken je een verkeerde shampoo voor je hoofdhuid (en kies je de juiste).

Je hoofdhuid trekt en is gevoelig na het wassen

Waarschijnlijk bevat je shampoo te veel (harde) reinigende ingrediënten. Kies voor een voedende shampoo of een shampoo zonder sulfaten.

Je hebt binnen een dag jeuk.

Je huid reageert gevoelig op één van de ingrediënten. Dit kan een reinigend ingrediënt zijn zoals een sulfaat, of een parfum. Kies voor een natuurlijk alternatief om de kans op allergische reacties te verkleinen.

Jeuk kan ook ontstaan door eczeem. Ga in dat geval eerst naar de huisarts voor een speciale shampoo, zodat je de eczeem onder controle krijgt. Daarna kun je overstappen op een shampoo voor de gevoelige huid.

Er komen schilfers uit je haar

Schilfers kunnen op twee dingen wijzen: roos en een droge huid. Het is belangrijk om uit te zoeken waar je mee te maken hebt, voor je een oplossing vindt. Zijn de schilfers plakkerig? Dan is het waarschijnlijk roos. Zijn ze droog, dan komen ze waarschijnlijk door je droge huid.

Bonustip: wat je haar en hoofdhuid nodig hebben, verschilt soms per week. Bijvoorbeeld omdat het weer heel droog of juist nat is. Met verschillende shampoos in je kast, kun je altijd kiezen wat op dat moment het beste bij je wensen past.

#5 Zorg goed voor je haar

Je haar laten groeien gaat niet alleen om het zorgen dat het sneller groeit. Als het onderaan namelijk net zo snel weer afbreekt, zie je nog steeds geen verschil. Daarom is het minstens zo belangrijk om goed te zorgen voor de lengtes van je haar.

Dat doe je door de schade die je aanbrengt zoveel mogelijk te beperken. Minder hitte, minder verven en meer conditioner gebruiken om uitdroging te voorkomen.

Wil je hier meer over weten? Lees dan dit blog, waar je de beste tips voor lang haar vindt.

Meten = weten

Ga je de tips gebruiken? Haal dan eerst de centimeter of rolmaat erbij. Want: we willen natuurlijk wel weten of je haar ook écht groeit.

Meten kan vanaf twee punten: het midden van je haar of achter je oor. In het eerste geval doe je je haar in de middenscheiding en meer je vanaf de wortels tot aan de punten. Dit is vooral handig als je steil haar hebt zonder laagjes.

Heb je krullen of veel lagen? Kies dan de pluk die recht achter je oor zit, onder aan je haarlijn. Meet ook hier vanaf de wortel tot aan de punt. Strek je haar helemaal uit om het beste meetresultaat te krijgen.

Doe je meting één keer per week en schrijf op hoeveel centimeter je haar is. Na twee weken zou je zeker verschil moeten meten. Gemiddeld groeit haar één centimeter per maand. Met deze tips kan het zomaar zijn dat je deze extra lengte al na twee weken hebt. Ofwel: een verdubbeling.

Meer tips over haarverzorging ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

 
Vorige
Vorige

Curl shock: als je haar niet meer krult na je knipbeurt

Volgende
Volgende

Is de wavy girl methode de moeite waard?