Curl shock: als je haar niet meer krult na je knipbeurt

curl shock

Voor je bezoek aan de kapper had je nog prachtige waves en krullen. Na de knipbeurt lijken ze verdwenen. Heeft de kapper ze eraf geknipt? Zo lijkt het soms wel. Maar: dat is niet wat er aan de hand is. Je krullen zijn in shock. In dit artikel lees je wat curl shock is en hoe je het zo snel mogelijk oplost.

Wat is curl shock?

Curl shock is het fenomeen van krullen die niet meer (goed) krullen nadat je een stuk van je haar hebt geknipt. Dit klinkt misschien als een mythe - haar is immers dood zodra het je haarzakje heeft verlaten - maar er zijn veel mensen die dit ervaren.

Curl shock ontstaat vooral bij waves en losse krullen. Strakkere krulpatronen zijn vaak sterk genoeg om snel hun nieuwe weg te vinden, maar de lossere structuur raakt volledig in de war als de kapper zich ermee bemoeit.

Daarnaast is de kans op curl shock groter naarmate je meer van je haar afknipt. Bij een paar centimeter is er vaak weinig aan de hand. Na één of twee wasbeurten gedraagt je haar zich weer zoals je gewend bent. Maar ga je voor een grotere knipbeurt, dan kan de shock weken tot soms zelfs maanden duren.

Hoe ontstaat curl shock?

Bij waves en losse krullen is het heel normaal dat het bovenste gedeelte van het haar niet goed krult. Dat komt door het gewicht van het haar. Knip je dat gewicht af, dan verwacht je dat je haar meteen terugveert en beter gaat krullen.

Maar: omdat je haar een ‘geheugen’ heeft, denk het na het knippen nog een tijdje dat het zwaar is. In plaats van op te springen, blijf het bovenin dus steil. Net zoals het was voor je knipbeurt, maar dan zonder de krullen onderin.

Ook andere laagjes zijn vaak een oorzaak van curl shock. Normaal gesproken krult het haar van je kortste lagen niet samen met dat van de lagen daaronder. Verander je de lengte van je laagjes, dan kunnen de curl clumps elkaar niet meer vinden. En besluiten ze om dan maar niet te krullen.

Er is trouwens geen eenduidige verklaring voor curl shock. Het enige wat we weten, is dat veel wavies en krullenbollen dit ervaren na een bezoek aan de kapper.

Hoe herken je curl shock?

Vaak weet je simpelweg dat je haar zich niet hetzelfde gedraagt als anders. Toch zijn er zeker ook punten waar je curl shock aan kunt herkennen:

  • Het lukt niet of nauwelijks om curl clumps te vormen

  • Sommige plukken lijken zo goed als steil

  • Je waves en krullen zakken sneller uit dan normaal

  • Je krulpatroon is anders: je hebt gekke bochten in je krullen of je haar krult slechts deels

  • Je haar pluist meer dan anders

In extreme gevallen kun je ook merken dat je haar droger is of sneller afbreekt. Dit komt gelukkig weinig voor.

Hoe los je curl shock op?

Leuk dat je weet dat je haar in shock is, maar hoe los je de shock weer op? Ofwel: hoe krijg je je waves en krullen terug? We helpen je op weg.

Laat je haar met rust

Misschien is het niet wat je wil horen, maar soms is de beste oplossing om je haar even met rust te laten. Natuurlijk was je het gewoon zo vaak als nodig, maar verder gebruik je geen stylingproducten en laat je het aan de lucht drogen. Zo krijgen je lokken de kans om zichzelf terug te vinden. Houd dit 3 of 4 wasbeurten vol, en kijk hoe het er daarna voor staat.

Reinigen en voeden

Haar dat in de war is, kan gebaat zijn bij een harde reset. Net als je telefoon, breng je het terug naar de ‘fabrieksinstellingen’. Hoe? Was je haar met een clarifying shampoo en breng daarna een voedend masker aan. Zo creëer je een nieuw nulpunt, van waaruit je haar het oorspronkelijke krulpatroon weer kan terugvinden.

Gebruik minder product

Na het knippen van je haar is de kans groot dat je minder haarproduct nodig hebt dan voorheen. Uiteraard omdat je haar korter is, maar ook omdat het deel waar de meeste schade zat - de punten - eraf zijn. Daardoor is je haar in zijn geheel gezonder, en heb je minder nodig.

Gebruik meer proteïne

Protëine vult de gaten in je haar op en maakt het iets stugger. Dit kan bijdragen aan betere krullen. Voeg een masker met proteïne toe aan je routine of gebruik een leave-in waar veel proteïne in zit.

Gebruik een bond builder

Is extra proteïne niet genoeg? Gebruik dan een bond builder zoals K18, Olaplex of Redken Acidic Bonding om je haar terug te brengen naar zijn oorspronkelijke krul. Soms helpt het om zo’n behandeling al te doen voor je naar de kapper gaat, zodat je haar zo gezond mogelijk is als je het knipt.

Diffuse eerst de probleemgebieden

Waves zakken uit door het gewicht van water. Krult je haar wel als het nat is, maar verdwijnt de krul tijdens het drogen? Het kan helpen om je haar te diffusen, zodat het water niet de kans krijgt om je krullen uit te laten zakken. Focus op het drogen van de probleemgebieden, en doe daarna de rest.

Finger coiling of finger rolling

Wil je haar na deze stappen nog steeds niet meewerken? Help het dan een handje door de krul na het wassen met de hand te vormen. Dat doe je door te finger coilen of finger rollen. Door dit een paar wasbeurten te doen, kan je haar nieuw ‘geheugen’ opbouwen. En vindt het hopelijk zichzelf weer terug.

Heb je last van curl shock?

Probeer je niet teveel zorgen te maken als je haar niet meer krult na het knippen. De kans dat je haar écht steil is geworden, is minimaal. Houd vol en pas de tips toe, zodat je hopelijk weer snel je oude patroon terugkrijgt.

Benieuwd naar meer tips over het verzorgen van wavy haar? Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief!

 
Vorige
Vorige

Zo voorkom (en herstel) je beschadigd haar

Volgende
Volgende

De beste tips om je haar sneller te laten groeien