Hoe bescherm je je haar in de zomer?

Zon, zee, strand. Vakantie! Yes, de fijnste tijd van het jaar is aangebroken. Voor je hoofd en lichaam is dit de ultieme kans om even op te laden. Maar je haar? Dat is minder blij. Een duik in het zwembad, de zon op je hoofd en de droge lucht kunnen het snel beschadigen. In dit blog lees je tips om je haar te beschermen in de zomer.

Tip 1: Bescherm je waves tegen UV-straling

De zon is heerlijk, maar zoals we inmiddels wel allemaal weten, kan die ook schade veroorzaken. Niet alleen voor je huid, maar ook voor je haar. Daarom is het zaak om het te beschermen.

Hoe? De effectiefste manier is om een pet of hoed op te zetten. Hiermee komt er zeker geen UV-straling op je haar. Of wikkel een leuke sjaal om je hoofd. Zo zie je er stijlvol uit én blijft je haar beschermd.

Wil je je lokken liever los laten wapperen in de wind? Gebruik dan een leave-in conditioner of speciale beschermingsspray die UV-straling tegenhoudt. Voorbeelden zijn de Curly Secret Moisturizing Protection Spray of de Curlsmith Miracle Shield.

Houd er wel rekening mee dat deze sprays je haar slechts tijdelijk beschermen. Net als met zonnebrand, moet je ze daarom regelmatig opnieuw aanbrengen.

Tip 2: Maak je haar nat voor je gaat zwemmen

Yes, ook een duik in de zee of het zwembad hoort erbij in de zomer. Maar dat zout en chloor kan je haar behoorlijk beschadigen. Beter niet gaan zwemmen dan? Zeker wel, alleen dan met een klein beetje voorbereiding.

De beste manier om schade door zwemmen te voorkomen, is om je haar nat te maken voor je in de zee of het zwembad duikt. Zo zuigt je haar zich namelijk vol met ‘goed’ water, zodat het ‘slechte’ water er niet meteen intrekt.

Eventueel kun je ook nog wat leave-in aanbrengen voor je het water in gaat. Houd er wel rekening mee dat dit schadelijk is voor de dieren in de zee en de waterkwaliteit van het zwembad. Dus als je het doet, doe het dan alleen in de puntjes.

Bonustip: spoel je haar na het zwemmen ook weer uit onder de douche aan het strand of bij het zwembad, zodat het zeezout of de chloor meteen weer uit je haar gaat.

Tip 3: Doe rustig aan met hitte

Grote kans dat je er in de zomer überhaupt geen zin in hebt, maar we noemen ‘m toch: doe het rustig aan met hitte. Je haar heeft het al zwaar te verduren, en dus wil je het niet extra beschadigen door je diffuser op de heetste stand aan te zetten.

In de zomer is het prima om je waves aan de lucht te laten drogen. Neem plaats op een lekker plekje in de schaduw - liefst met een briesje erbij - en je haar is zo droog.

Duurt het bij jou ook in de zomer lang voor je haar droog is? Ruil dan je gel eens om voor een foam, mousse of haarspray. Deze geven ook hold, maar zijn een stuk minder zwaar. Zo droogt je haar sneller.

Tip 4: Voorkom dat je waves uitdrogen

De zon, de zee, het zwembad: allemaal kunnen ze ervoor zorgen dat je haar sneller droog wordt dan normaal. En als er iets schadelijk is voor je waves, dan is het uitdroging.

Blijf die krullen dus hydrateren in de zomer. Gebruik een leave-in of curl creme, doe wat haarolie in de puntjes en ruil je normale conditioner om voor een extra voedend haarmasker. Zo blijft je haar gehydrateerd, zelfs als het het zwaar te verduren heeft.

Tip 5: Verzorg je haar (extra) goed bij thuiskomst

Je haar is belangrijk, maar wat nog veel belangrijker is, is dat je plezier maakt op vakantie. Laat je haar dus vooral niet in de weg zitten. Bij thuiskomst pak je gewoon de draad weer op.

Hoe ziet je eerste wasdag na je vakantie eruit? Bijvoorbeeld zo:

  1. Was je haar met een chelating shampoo om chloorresten te verwijderen

  2. Hydrateer je haar met een haarmasker of gebruik een bond repair om schade te herstellen

  3. Style je haar met een voedende leave-in en gel, om uitdroging te voorkomen

  4. Diffuse op lage temperatuur

  5. Rond af met een haarolie om het vocht in te sluiten

Extra tip: gebruik je een bond builder of bond repair? Volgens de verpakking kun je deze vaak gebruiken voor je je haar wast. Na je vakantie is het echter verstandig om het eerst te wassen, zodat het zeker tot de haarvezels doordringt.

Geniet van de zomer!

Zoals gezegd is de zomer vooral om van te genieten. Maak je niet (te) druk om je haar. Met een klein beetje extra aandacht overleven je lokken het echt wel. Geef ze als je terug bent een extra verwenmoment om de schade te herstellen, and you’re good to go.

Fijne vakantie!

Ook leuk:

 
Vorige
Vorige

Je haar laten groeien? Het kan met deze 5 stappen

Volgende
Volgende

5 manieren om je wavy haar te diffusen