Dit gebeurt er als … je je haar doneert

Iets goeds doen voor de wereld, dat willen we allemaal wel. Eén manier om dat te doen, is door je haar te doneren. In dit blog lees je hoe dat in z’n werk gaat.

Fase 1: je haar laten groeien

Misschien heb je al lange lokken, misschien nog niet. Feit is dat je LANG haar nodig hebt om het te kunnen doneren. Minstens 30 centimeter, en het liefst nog meer. Als je een bob wil overhouden na je donatie, betekent dit dat je haar tot halverwege je rug moet komen. Net onder het bandje van je beha.

Dit klinkt simpel - het is een kwestie van wachten - maar zulk lang haar is niet iedereen gegeven. Ten eerste vraagt het om gezond haar. Breken je punten af of valt je haar uit voor het de juiste lengte bereikt, dan wordt het doneren een lastig verhaal.

Heb jij moeite om je haar te laten groeien? In dit blog lees je tips voor lange lokken.

Daarnaast vraagt lang haar om meer verzorging dan een korte coupe. Met wassen, stylen en drogen ben je zo een paar uur verder. En dan hebben we het nog niet gehad over de hoeveelheid producten die je waves of krullen nodig hebben: meer conditioner, meer leave-in, meer gel… Ook je portemonnee merkt dat je lokken lang zijn.

Is het dan alleen maar ellende? Zeker niet! Mooi lang haar is vaak een bron van bewonderende blikken en complimenten. Ook kun je er alle kanten mee op. Opsteken, vlechten, een mooie haarclip: met lang haar zien alle kapsels er mooi uit.

En toch ga je dat binnenkort opgeven ;-)

Fase 2: je haar afknippen

Want inderdaad: als je haar eenmaal lang genoeg is, is het tijd om het af te knippen. Je kunt dit natuurlijk bij de kapper laten doen. Die heeft de juiste scharen om een dikke staart in één keer door te knippen. En dan nog recht ook. Op de website van de Haarstichting vind je zelfs een lijst met kappers die je haar gratis of voor de helft van de prijs knippen als je het doneert.

Voor veel mensen is haar doneren echter een persoonlijke keuze. Een keuze waar je graag zelf de controle over houdt. In dat geval ga je zelf de schaar ter hand nemen. Zorg dat die schaar in ieder geval een kappersschaar is, om gespleten punten te voorkomen. Je hebt er al één voor 10 euro.

Daarnaast is het handig om meteen een kapsel te knippen waarmee je - in ieder geval de eerste weken - over straat durft. Ik koos ervoor om deze tutorial te volgen:

Het voordeel hiervan vond ik dat ik aan de achterkant weliswaar lengte kwijtraakte, maar aan de voorkant toch genoeg haar overhield. Bovendien waren mijn bovenste lagen toch te kort om te doneren.

Ging dat zelf knippen helemaal goed? Niet bepaald… Mijn haar was zo dik dat het erg moeilijk was om er met de schaar doorheen te komen. Daardoor eindigde ik met een scheef afgeknipte onderste laag. Die bovendien veel korter was dan ik voor ogen had. Oeps.

Dat wat ervoor zorgde dat het mis ging, was tegelijkertijd mijn redding: ik besloot daarna om de bovenste lagen iets langer te laten, zodat ze het onderste haar zouden verbergen. Niet ideaal, maar je moet wat. Haar dat er af is, plak je nu eenmaal niet meer terug.

Hoe bevalt het? Na mijn hele leven lang haar te hebben gehad, is het ontzettend wennen. Ook valt het nog niet helemaal zoals ik voor ogen had. Maar goed, dat is mijn eigen schuld. Ik denk oprecht dat deze tutorial een mooi eindresultaat kan geven. Voor nu is het wachten tot het haar in mijn nek weer wat aangegroeid is.

Fase 3: je staart of vlecht opsturen

Tijd om definitief afscheid te nemen van je lange haar: je gaat je staart of vlecht opsturen naar het goede doel. Zorg ervoor dat het goed bij elkaar gebonden zit met elastiekjes, zodat de staart onderweg niet losgaat en het haar door de war raakt.

Ik koos ervoor om mijn haar op te sturen naar de Haarstichting. Zij maken pruiken voor mensen die ziek zijn en zelf geen geld hebben om een pruik te kopen. Deze keuze was trouwens ook een praktische, omdat de Haarstichting als enige staarten accepteert van 30 centimeter. Bij andere instanties vragen ze om 35 centimeter, en zo lang was mijn haar niet.

Houd er trouwens rekening mee dat je nog wel postzegels nodig hebt. Meervoud, ja. Mijn staarten wogen 65 gram, waardoor ik 3 postzegels moest plakken om ze te versturen. Met de huidige prijzen kostte dit € 3,03.

Ik deed m’n haar maandagmiddag in de brievenbus en kreeg dinsdagochtend al een mail dat het goed was aangekomen. Hierin bedankte de Haarstichting me voor mijn donatie en gaven ze aan dat mijn ‘donatie van onschatbare waarde is voor mensen die haarverlies ervaren’. Mooi om te lezen natuurlijk, maar stiekem was ik ook opgelucht dat PostNL z’n werk goed had gedaan ;-)

Fase 4: je haar weer laten groeien

Nu is de volgende fase aangebroken: mijn haar weer laten groeien. Want hoe graag ik ook eens wilde ervaren hoe het is om kort haar te hebben, ik mis m’n lange waves wel. Om de groei een beetje te helpen, slikte ik al voor mijn donatie haarvitamines.

Momenteel zijn dat de kauwvitamines van Lucovitaal (die op Haribo’s lijken), maar daarvoor waren ze van het Holland & Barrett huismerk. Beide supplementen bevatten ongeveer dezelfde vitamines die helpen om haargroei te stimuleren.

Helpen deze supplementen ook? Bij mij wel. Ik merk dat (al) mijn haar sneller groeit. Ik schat zo’n anderhalf tot twee centimeter per maand. Hiervoor was dat ongeveer een centimeter.

Zelfs dan gaat het nog even duren voor ik mijn oude lengte weer terug heb, maar hopelijk kan ik over een paar maanden weer gewoon een lage staart. Ik kijk ernaar uit ;-)

Je wavy haar doneren?

Overweeg jij om je wavy haar of krullen te doneren? Zeker doen! Ondanks de awkward fase waarin m’n waves zich nu bevinden, ben ik blij dat ik de stap heb gezet. Ik wilde al jaren een lob (= lange bob) laten knippen, maar durfde het nooit. Nu had ik een mooie stok achter de deur.

Dat ik nog iemand heb geholpen met mijn haar, geeft een goed gevoel. Mijn haar groeit weer aan, dat van iemand die ziek is niet. En dat maakt het een kleine moeite.

 
Vorige
Vorige

Zelf je haar knippen? Met deze video’s lukt het

Volgende
Volgende

Wat is de beste diffuser voor wavy haar en krullen?