Wat is build-up in je haar? (+ zo verwijder je het)

build-up wavy haar

Al maanden lukt het je om je waves mooi te krijgen na het wassen. En dan opeens… Gebeurt en niks meer. Je haar hangt er slap bij, er is geen krul in te krijgen en binnen één dag voelt het al vies aan. Wat is er aan de hand?

Grote kans dat je last hebt van build-up. In dit blog lees je wat het is en hoe je het herkent.

Wat is build-up?

Build-up is een opeenstapeling van restjes producten in je haar. Hierdoor ziet je haar er dof, futloos en droog uit. Ook kalk, chloor en luchtvervuiling kunnen build-up veroorzaken.

Kort gezegd is build-up dus een laagje dat om je haar ligt met producten of mineralen die daar niet horen te zitten. Door dat laagje kun je allerlei problemen krijgen met je haar, die je natuurlijk liever niet wilt hebben.

Hoe ontstaat build-up?

Build-up kan op verschillende manieren ontstaan. Hieronder noemen we er een paar:

Producten

Om je haar te stylen, gebruik je producten. Die leggen een laagje om je haar. Dat is de bedoeling. Maar als je dit laagje er niet (goed) uitwast, dan bouwt het langzaam op. Net zolang tot je haar ‘verstopt’ zit met olie, wax, siliconen of polymeren.

Hard water

Een andere bekende oorzaak van build-up is water dat vol kalk en andere mineralen zit. Dit noemen we hard water. In Nederland hebben we relatief hard water, vooral in Groningen en Overijssel.

Ben je benieuwd wat de hardheid van jouw kraanwater is? Op mooiwater.nl check je de waterhardheid van jouw woonplaats. Via het waterschap van je regio kun je vaak ook de waterhardheid op je adres controleren.

Zwemmen

Ook een plons in het zwembad kan de veroorzaker zijn van build-up. Chloor houdt zich namelijk vast aan je haar, en is bovendien lastig uit te spoelen.

Omgeving

Je merkt het misschien niet, maar in je omgeving zweeft van alles rond. Stof, vuil, uitlaatgassen. Al die factoren kunnen zich opbouwen op je haar, en zo build-up veroorzaken.

Zweet en talg

Je eigen hoofdhuid produceert zweet en talg. Spoel je dat niet goed uit, dan ontstaat na verloop van tijd build-up.

Hoe herken je build-up?

Je merkt vaak pas dat je build-up hebt, als je haar écht niet meer mee wil werken. Maar hoe herken je het voor het zover is? Een overzicht:

Je haar is slap en futloos

Volume? Nope, niet voor jou. Je haar hangt slap en futloos langs je gezicht, en de waves die je normaal gesproken hebt zijn nergens te bekennen. En als je dit probeert op te lossen met meer haarproducten, wordt het probleem alleen maar erger.

Je haar voelt stug

Alle producten en mineralen die om je haar achterblijven, geven het een stug gevoel. Als je met je handen aan je haar zit, heb je daarna het gevoel dat je ze moet wassen.

Je hoofdhuid jeukt

Build-up die op je hoofdhuid zit, veroorzaakt gegarandeerd jeuk. Let ook op als je vaak op bepaalde plekken jeuk hebt, zoals onderin je nek. Dit is meestal een teken dat je die plek niet goed raakt tijdens het wassen.

Je hebt schilfers of roos

Als er product of talg achterblijft op je hoofdhuid, kan er roos ontstaan. Krab je over je hoofdhuid en blijft er een wit laagje onder je nagels achter? Dan heb je waarschijnlijk last van build-up.

Je haar pluist

Pluis hoort bij waves, maar als je als je haar al meteen na het wassen pluist of er doffer uitziet dan anders, kan het zijn dat je last hebt van build-up.

Je haar klit snel

Hoewel klitten kunnen ontstaan door allerlei factoren (beschadigd haar, wrijving), is het soms ook een teken van build-up. Vooral als de klitten ontstaan als je haar nat is. Door het laagje wat om je haar heen zit, kunnen producten niet meer doordringen en wordt ontklitten lastig.

Zo los je build-up op

Nu duidelijk is hoe je build-up krijgt en herkent, is het tijd om te ontdekken hoe je het oplost. Goed nieuws: build-up is altijd een tijdelijk probleem. En dat probleem is bovendien simpel op te lossen.

Hoe? Door je haar te wassen met een sterke shampoo. Voor build-up door producten (siliconen, olie, polymeren) kies je voor een clarifying shampoo. Dit zijn een paar goede voorbeelden:

Heb je last van build-up door hard water of chloor? Dan moet je aan de slag met een chelating shampoo. Dit zijn goede opties:

Gebruik na het wassen met een sterke shampoo wel een goede conditioner of haarmasker om je haar weer te voeden. Clarifying en chelating shampoos drogen je haar namelijk meer uit dan je wilt. Perfect om build-up te verwijderen, minder fijn voor je haarlengtes.

Meer lezen over shampoo? In dit blog lees je alles over de verschillende soorten shampoo en hoe je ze herkent.

Natuurlijk zijn er ook nog andere manieren om van build-up af te komen. Zo zweren sommige mensen bij een kleimasker van bentonietklei. Ook uitspoelen met appelazijn (gemengd met water) is een manier om build-up te verwijderen.

Maar: waarom zou je zoveel moeite doen als de oplossingen eigenlijk heel simpel is? Gewoon wassen met een goede shampoo en je kunt er weer tegenaan.

Kun je build-up voorkomen?

Misschien vraag je je af: als build-up niet goed is voor mijn haar, kan ik het dan niet gewoon voorkomen? Ja en nee.

In principe kun je build-up voorkomen door je haar altijd met een sterke shampoo te wassen. Haarproducten krijgen dan geen kans om langere tijd op je haar te blijven liggen.

Maar: zo’n sterke shampoo droogt je haar ook uit. Zeker als je ‘m elke wasbeurt gebruikt. Er zijn wavies die ermee wegkomen, maar dat zijn er niet veel.

Wat moet je dan doen? Afwisseling is het sleutelwoord. Gebruik een cleansing shampoo als standaard en was je haar om de 4 à 5 wasbeurten met een clarifying shampoo. En ga ook eens een keer zonder stylingproducten, zodat je haar (en jij) en kan ademen.

Tot slot een laatste tip: maak ook je haarborstel regelmatig schoon. Je wilt niet na een detox weer met een vieze borstel door je haar gaan…

 
Vorige
Vorige

Wat is de beste diffuser voor wavy haar en krullen?

Volgende
Volgende

Hoe krijg je goede curl clumps (in wavy haar)