Do’s en dont’s voor kinderen met slag of krullen

kind met krullen

Haar met slag of krullen is prachtig, ook bij kinderen. Maar hoe zorg je ervoor dat de krullen van je kind het mooist tot hun recht komen? En: dat je kind het ook nog leuk vindt? In dit blog lees je de do’s en dont’s voor de verzorging van haar met slag of krullen bij je kind.

Do: meer leren over het verzorgen van krullen

Als je zelf steil haar hebt of je krullen steil draagt, is de eerste stap om meer te leren over het verzorgen van gestructureerd haar. Haar met slag en krullen heeft namelijk hele andere dingen nodig dan steil haar om er mooi uit te zien.

Zo is conditioner essentieel voor de meeste wavies en krullenbollen. En kun je haar met slag een enorme boost geven door een beetje gel of mousse toe te voegen.

Weet je nog niets over haar met slag? Dan is dit blog een goed startpunt.

Don’t: je druk maken over ingrediënten van producten

Als je leest over krullen bij kinderen, kom je het ene na het andere blog tegen over de ingrediënten die je wel of niet mag gebruiken.

Mijn tip? Maak je hier vooral niet druk over. De Curly Girl Methode kent strenge regels over sulfaten, siliconen en uitdrogende alcohol.

Maar als je vooral producten gebruikt gericht op kinderen, dan zit je meestal goed. Deze zijn namelijk al zachter om bijvoorbeeld prikken in de ogen te voorkomen. Daarmee zijn ze ook zachter voor het haar.

Wil je gebruik maken van speciale krulproducten voor kinderen? Neem dan een kijkje bij één van deze productlijnen:

Do: het haar zo min mogelijk wassen

Kinderhaar hoeft sowieso niet zo vaak gewassen te worden, maar voor krullen is het helemaal belangrijk om het haar zo min mogelijk te wassen.

Haar met slag en krullen is namelijk van nature droger dan steil haar. Was je het te vaak met shampoo, dan drogen de krullen uit. Hierdoor ontstaat pluis en wordt het haar breekbaar.

Vaak is 1x per week wassen genoeg. Speelt je kind buiten en zit er vuil in het haar, waardoor wassen echt nodig is? Probeer om het simpelweg uit te spoelen met water, of kies voor een zogenaamde cowash.

Een cowash is een conditioner met reinigende ingrediënten. In dit blog lees je er meer over. As I Am - het merk dat de beste cowash voor volwassenen heeft, heeft ook een cowash speciaal voor kinderen.

Extra voordeel is dat je na het gebruik van de cowash geen conditioner meer hoeft te gebruiken. Dat scheelt weer tijd onder de douche. Handig als je kind daar geen fan van is.

Don’t: het haar borstelen als het droog is

Voor vele krullenbollen is het een jeugdtrauma: ouders die het haar elke ochtend uitborstelden. Omdat het pijn deed, maar ook omdat het uitmondde in een bos met pluis. Bespaar je kind de ellende en houd de borstel ver verwijderd van de krullen als ze droog zijn.

Wanneer borstel je het haar dan? Het beste moment is als het haar nat is en er conditioner in zit. Voor gezond kinderhaar is het vaak genoeg om er met je vingers doorheen te gaan. Misschien daarna nog even borstelen om de laatste knopen weg te halen, maar dat is het.

Heeft je kind veel last van klitten? Probeer dan eerst om ze te voorkomen, door na het wassen een leave-in conditioner aan te brengen. Dit product houdt de haren gevoed. Werkt dat niet (genoeg), dan zit er niets anders op dan het haar tóch droog te borstelen.

Breng eerst een olie aan om het haar zacht te maken, en werk daarna vanaf de punten naar boven met een zachte borstel. Trek zo min mogelijk en houd het haar bovenaan vast, zodat je niet aan de hoofdhuid trekt.

Wil je het haar van je kind daarna weer in model brengen, dan maak je het een beetje nat met een sprayfles, breng je wat leave-in aan en kneed je de krullen er terug in.

Do: het kort en simpel houden

Een wavy routine voor volwassenen kan makkelijk 1,5 uur duren. Je wilt het goed wassen, netjes stylen en daarna drogen met de diffuser om het mooiste resultaat te krijgen.

Kleine kans dat je kind het geduld kan opbrengen om hier zo lang op te wachten…

Houd het daarom kort en simpel: was het haar, breng conditioner aan en haal eventuele klitten eruit. Even uitspoelen, een leave-in conditioner aanbrengen en daarna voorzichtig droogknijpen met een katoenen T-shirt, haarhanddoek of hydrofieldoek. Daarna laat je het lekker aan de lucht drogen.

Deze routine is perfect voor de dagen dat je kind naar school gaat en buiten speelt.

Wil je een keer iets extra’s doen, bijvoorbeeld voor een feestje of foto? Of vind je kind het leuk om met haren bezig te zijn? Volg de leave-in dan op met een gel voor kinderen. Breng deze aan op nat haar en scrunch de krullen erin. In dit blog lees je meer over manieren om haar met slag in model te brengen.

Door de gel kan het haar ‘hard’ opdrogen. Geen zorgen: deze zogenaamde cast is makkelijk weg te halen. Scrunch het haar met droge handen of voeg een druppel olie toe, en je kind heeft mooie, zachte krullen.

Don’t: het haar ruw droogwrijven na het wassen

Krullen vormen doe je als het haar nat is. Na het wassen is het dus essentieel om meteen te beginnen. In plaats van het haar ruw droog te wrijven met een handdoek, knijp je het water er voorzichtig uit om een katoenen shirt of zachte doek.

Zo ga je te werk om de krullen te behouden: houd de doek met twee handen vast bij de punten van het haar. Breng de doek voorzichtig omhoog, zodat het haar opkrult in je handen. Doe dit tot je dicht bij de wortels bent.

Knijp vervolgens je handen dicht en houd ze zo voor 5 tot 10 seconden. Maak je handen weer open en breng de doek voorzichtig omlaag. Herhaal dit tot je al het haar gehad hebt.

Als het haar lang nat blijft, kun je het eventueel met de diffuser droog blazen. Kies voor de laagste warmtestand en snelheid, om schade te voorkomen. Aan de lucht laten drogen kan natuurlijk ook.

Do: slapen op een zacht kussensloop

Zitten de krullen van je kind één dag mooi, maar zijn ze na een nacht slapen veranderd in een vogelnest? Vervang dan het katoenen kussensloop voor een zijden of satijnen exemplaar.

Door de zachte stof is er minder frictie als je kind draait, en blijven de krullen beter intact. Voor extra bescherming kun je lang haar op een knot doen, bovenop het hoofd. Dit is de zogenaamde ‘pineapple’. Gebruik een scrunchie van zachte stof en bindt het haar losjes vast, net genoeg dat het blijft zitten.

Dit is trouwens ook een goede manier om klitten te voorkomen.

Do: leer je kind dat krullen mooi zijn

Tot slot: krullen zijn misschien iets meer werk dan steil haar, maar jong geleerd is oud gedaan. Door nu al samen met je kind de tijd te nemen om voor de slag of krullen te zorgen, leren ze dat het de moeite waard is om voor dit haartype te zorgen.

En kunnen ze trots zijn op hun prachtige haar ❤️

 
Vorige
Vorige

Hoe bescherm je je waves en krullen tijdens het slapen?

Volgende
Volgende

Grijs haar voorkomen of uitstellen: kan het?