Kan je haar droog worden van kokosolie?
Kokos: voor veel krullenbollen is het een heilige graal. Het helpt om je haar te hydrateren, geeft glans en beschermt tegen haarbreuk en invloeden van buitenaf.
Maar die voordelen gaan niet voor iedereen op. Verandert jouw haar na het gebruik van kokosolie in een droge, pluizige chaos? Dan is je haar misschien gevoelig voor kokosolie. Hoe dat zit, lees je in dit blog.
Let op: het gaat hier niet over een allergie voor kokos. Ben je allergisch, dan merk je dit namelijk op je hoofdhuid. Ervaar je jeuk of branderige plekken na het gebruik van kokosolie, stop dan meteen met het gebruik ervan.
Kokosolie voor je haar
Kokosolie staat dus bekend om de vele voordelen voor haarverzorging. Waarom veel mensen die voordelen ervaren? Dat komt omdat kokosolie dieper in het haar doordringt dan de meeste andere oliën. Hierdoor kan het proteïneverlies verminderen. Aangezien je haar is opgebouwd uit proteïne, kun je de conclusie trekken dat kokos helpt om je haar gezond te houden. Je haar breekt minder snel en ook je punten blijven langer mooi.
Maar juist dit voordeel kan er ook voor zorgen dat kokosolie bij sommige mensen het haar juist ontzettend droog en touwachtig maakt. Omdat kokosolie doordringt in de haarschubbenlaag, blijft er minder ruimte over. Dat is meestal juist goed, omdat de kokos je kapotte haarschubben weer (tijdelijk) heel maakt. Maar als je haar al heel gezond is, betekent het dat het vocht er niet meer in kan. En dus zit jij met droog haar.
Invloed van haarporositeit
Hoe gezond je haar is, meten we af aan de porositeit. Haar met een lage poreusheid heeft gesloten haarschubben, die heel dicht op elkaar liggen. Hierdoor stoot het haar van nature water af. Voeg je meer proteïne toe, dan wordt het nog moeilijker om je haar te hydrateren. Kokosolie is misschien zelf dan geen proteïne, het gedraagt zich wel zo omdat de olie diep in je haar doordringt. En dus kan het bij laag poreus haar juist droogheid veroorzaken.
Bij haar met hoge poreusheid staan de haarschubben daarentegen juist open. Hierdoor verdwijnt vocht vaak te snel uit de haarstreng, waardoor het snel uitdroogt. Bij hoog poreus haar, heeft kokosolie dus juist wel voordelen.
Hoe herken je kokos in producten?
Heb je weleens gehad dat je haar na het aanbrengen van je conditioner opeens droog, klitterig of pluizig werd in plaats van glad en zacht? Check dan eens het label. Grote kans dat kokos hier bovenaan de de ingrediëntenlijst prijkt.
Geen idee waar je op moet letten? Je herkent kokos in haarverzorging meestal aan de letters ‘coco’. Vaak is het coconut oil of cocos nucifera. In shampook kom je ook het ingrediënt cocamidapropyl betaïne tegen, dat afkomstig is van kokos. Soms is het iets minder duidelijk. Bijvoorbeeld bij cetyl alcohol en cetearyl alcohol. Deze kunnen afkomstig zijn van kokosolie, maar ook van palmolie. De herkomst is dan weer een stuk lastiger te achterhalen.
Je kunt dus niet altijd zelf weten of er kokos in je haarproducten zit. Gelukkig is het internet een bron van informatie ;-) Zo heeft @red.curlygirl op Instagram een kokosgevoeligheid. In haar highlight C.O. sensitivity vind je hier meer informatie over. Uiteraard gebruikt ze alleen producten die vrij zijn van kokos. Ook daar heeft ze een highlight van.
Alternatieven voor kokosolie
Werkt kokosolie niet goed voor jouw krullen of waves, maar wil je wel olie gebruiken? Er zijn genoeg alternatieven beschikbaar. De bekendste zijn natuurlijke oliën zoals jojoba en argan. Maar ook avocado-, druivenpit- en amandelolie geven glans aan je haar. Heb je heel droog haar? Dan kun je zelfs proberen om olijfolie te gebruiken. Wel met mate, want deze is voor de meeste haartypes erg zwaar.
Ook bij het vinden van de perfecte olie voor je haar is het - net zoals met alles als je wavy haar hebt - een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt.
Wist jij dat je haar overgevoelig kon zijn voor kokos? Heb je dit zelf weleens ervaren? Laat het gerust weten!