Wat is de porositeit van je haar?

porositeit haar dakpannen

Misschien heb je er al ooit van gehoord, misschien niet: de porositeit van je haar. Heel simpel gaat dit over hoe gezond (of ongezond) je haar is. In dit blog lees je wat porositeit inhoudt en hoe je jouw porositeit achterhaalt.

Wat is porositeit in haar?

Elke haar die je hebt, bevat schubben aan de buitenkant. Liggen deze schubben allemaal netjes op elkaar, dan is je haar laag poreus. Door omstandigheden van buitenaf - borstelen, verven, steilen - kunnen de schubben open gaan staan. Hoe verder ze open staan, hoe hoger de porositeit.

Dit heeft gevolgen voor hoe makkelijk je haar vocht vasthoudt. Zie het als dakpannen. Liggen de dakpannen op je dak allemaal netjes op elkaar, dan heb je geen last van lekkages. Zitten er overal gaten, dan is je dak zo lek als een zeef.

In principe is het haar dat net uit de hoofd komt groeien, laag poreus. Het heeft nog weinig schade op kunnen lopen, en is dus nog erg gezond. Hoe langer je haar groeit en hoe meer je het manipuleert, hoe meer schubben er beschadigd raken. De kans is dus groot dat je punten veel poreuzer zijn.

Zo achterhaal je je haarporositeit

Haarspecialisten onderscheiden drie soorten porositeit: laag, medium en hoog. Hieronder lees je de manieren waarop je jouw porositeit achterhaalt.

Hoog poreus haar

Haar dat een hoge porositeit heeft, heeft vaak al het een en ander doorstaan. Ben jij fanatiek met hitte (steiltang, krultang, hete föhn) of is je haar geblondeerd? Dan kun je er donder op zeggen dat het hoog poreus is.

Maar ook door ‘normale’ schade - zon, vaak wassen, borstelen - kan je haar poreus raken. Zeker als je lang haar hebt, is de kans groot dat het onderste gedeelte hoog poreus is. Zelfs als je het goed verzorgt.

Verder herken je een hoog poreus haar aan de volgende kenmerken:

  • Is binnen een paar seconden nat onder de douche of als het regent

  • Droogt snel

  • Ziet er dof uit

  • Krijgt snel klitten

  • Voelt bobbelig aan

Laag poreus haar

Haar met een lage porositeit is vaak erg gezond. Ben jij altijd trouw met het beschermen van je haar, gebruik je geen of weinig hitte en is je haar nog nooit geverfd? Dan is de kans groot dat het laag poreus is.

Verder herken je laag poreus haar aan de volgende kenmerken:

  • Wordt heel moeilijk nat, zelfs als je onder water bent geweest

  • Droogt langzaam, ook met de föhn of diffuser

  • Glanst

  • Klit nauwelijks

  • Voelt glad aan

Medium poreus haar

… zit ergens tussen deze twee in. Je haar wordt wel nat, maar niet in een oogwenk. Het droogt in de zomer aan de lucht, maar heeft in de winter hulp nodig en raakt af en toe in de klit, maar niet om de haverklap. Medium poreus haar is over het algemeen makkelijk te verzorgen, dus als je dit herkent, heb je geluk!

Hoe test je de porositeit van je haar?

Op internet zijn allerlei tests te vinden om de porositeit van je haar te achterhalen. Maar of ze allemaal even accuraat zijn… Dat valt te betwijfelen. Hieronder bespreken we verschillende manieren om jouw haarporositeit te achterhalen en ontdek je hoe betrouwbaar ze zijn.

De drijftest

Zo werkt het: pak een glas water, leg daar een droge haar in en kijk of-ie blijft drijven

De uitslag: blijft je haar drijven, dan is je haar laag poreus. Zinkt-ie naar de bodem? Hoog poreus. Hangt hij halverwege het glas, dan is je haar medium poreus.

Accuraat: niet echt. Je haar moet echt schoon zijn - zonder conditioner - om de test betrouwbaar te maken. En zelfs dan is dik haar sneller geneigd om te blijven drijven dan fijn haar.

De spraytest

Zo werkt het: pak een spuitfles, vul ‘m met water en spray een beetje water op je droge haar

De uitslag: trekt het water meteen in, dan heb je hoog poreus haar. Blijven de druppels liggen, dan is het laag poreus. Zie je even druppels en trekken ze daarna in? Medium poreus.

Accuraat: een beetje. Als je werkt met schoon haar, is de test redelijk betrouwbaar. Zit er stylingproduct in, dan niet meer.

De bobbeltest

Zo werkt het: pak een haar bij de wortels en glijd met je vingers van boven naar beneden.

De uitslag: voel je bobbels of structuur, dan is je haar hoog poreus. Is je haar helemaal glad, dan is het laag poreus. Her en der wat oneffenheden? Medium poreus.

Accuraat: bij steil haar grotendeels. Bij waves of krullen is van nature meer structuur te voelen, en zegt de test dus minder.

De droogtest

Zo werkt het: laat je haar aan de lucht drogen na het wassen, maar zonder het te stylen

De uitslag: is je haar binnen 2 uur droog, dan is het hoog poreus. Duurt het 2 tot 4 uur, dan heb je te maken met medium poreus haar. Duurt het langer dan 4 uur? Dan wensen we je ten eerste veel geduld, en mag je je haar omschrijven als laag poreus.

Accuraat: redelijk. De droogtijd hangt namelijk niet alleen af van je porositeit, maar ook van je hoeveelheid haar. Dun en fijn haar droogt nu eenmaal sneller dan dik haar.

De achtergrondcheck

Zo werkt het: ga na wat je haar allemaal heeft doorstaan in de tijd dat het op je hoofd zit.

De uitslag: heb je het geverfd, gesteild, geborsteld en op andere manieren aan een zware test onderworpen? Dan is het waarschijnlijk hoog poreus. Leef jij als Doornroosje en slaap je al 100 jaar op een zijden kussensloop? Dan is je haar laag poreus.

Accuraat: grotendeels. Je weet zelf het best wat je haar heeft doorstaan. Daar heb je geen semi-wetenschappelijke test voor nodig.

Waarom maakt porositeit uit?

Misschien vraag je je af waarom het belangrijk is om te weten hoe poreus je haar is. Dat heeft alles te maken met de verzorging. Hoog poreus haar droogt snel uit en heeft extra verzorging nodig. Gebruik dus zeker maskers, leave-ins en olie om je haar te helpen.

Laag poreus haar heeft deze dingen ook nodig, maar is vaak veel lastiger te hydrateren omdat de haarschubben zo dicht op elkaar liggen. Je masker in laten trekken met een zogenaamde heatcap op, kan helpen om alle goede ingrediënten in je haar te krijgen.

In een toekomstig blog gaan we dieper in op het verzorgen van hoog en laag poreus haar. Houd de website in de gaten!

Wil je meer weten over haarverzorging? Stuur een bericht met je vraag, dan gaan we kijken of we ‘m kunnen beantwoorden in een volgend blog.

Lees ook:

 
Vorige
Vorige

4 manieren om je waves te refreshen

Volgende
Volgende

Fijn, normaal of dik haar? Zo kom je erachter