Grijs haar voorkomen of uitstellen: kan het?

grijs haar voorkomen

Grijs worden we allemaal, maar als je je mentaal nog jong voelt, kan het spotten van grijze haren op z’n zachtst gezegd … confronterend zijn. Kunnen we als-je-blieft nog even wachten met het verouderingsproces? Misschien wel, maar garanties zijn er niet. In dit blog lees je hoe je grijze haren nog even uitstelt.

Waarom word je grijs?

Laten we beginnen bij het begin, want waarom word je eigenlijk grijs? Dat heeft alles te maken met verouderde melanocyten. Dit zijn de cellen die het pigment melanine produceren. Doen ze dat niet meer, dan zijn de haren die uit je hoofd groeien grijs. Zit er helemaal geen pigment meer in, dan is je haar wit.

Wanneer je grijs wordt, hangt vooral af van je genen. Is één van je ouders al jong grijs geworden? Dan is de kans groot dat jij ook al voor je 30e de eerste grijze haren spot. Daarnaast maakt huidskleur een verschil: over het algemeen worden mensen met een lichte huid eerder grijs dan mensen met een donkere huid.

Minder snel grijs worden: kan dat?

Een genetisch proces vertragen is bijna niet mogelijk. Als je puur door je DNA vroeg grijs wordt, is daar weinig aan te doen.

Maar: je kunt de vraag wel omdraaien. Er zijn namelijk factoren waardoor je sneller grijs wordt dan nodig. Als je bijvoorbeeld rookt, is de kans groot dat haar eerder grijs wordt. Ook stress en voedingstekorten kunnen vroegtijdig grijs worden veroorzaken.

Met deze tips kun je het proces van grijs worden vertragen:

#1 Stop met roken

Dit advies hoor je waarschijnlijk vaker, maar roken zorgt ervoor dat je sneller veroudert. En dus ook dat je sneller grijs wordt. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar stoppen met roken helpt om het proces van grijs worden te vertragen.

#2 Verminder stress

Ook makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch de moeite waard: probeer je stressniveau te verminderen. Langdurige stress kan ervoor zorgen dat je sneller grijs wordt. Hoe beter je ermee om kunt gaan, hoe kleiner de kans op een vroegtijdig grijze coupe.

#3 Eet gezond

Nog een inkopper, maar ook een gezond voedingspatroon kan helpen om het proces van grijs worden te vertragen. Zorg vooral dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Deze zijn niet alleen goed om haaruitval te voorkomen, maar ook om je haar langer pigment aan te laten maken.

#4 Vul vitamines aan

Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan vitamines B12 en D3 ervoor kunnen zorgen dat je vroeger grijs wordt. Dit zijn vitamines waar relatief veel mensen een tekort aan hebben.

Vitamine D maak je - zoals je misschien weet - vooral aan door zonlicht. In de winter is de zonkracht in Nederland te laag om vitamine D aan te maken. Een supplement slikken is daarom voor de meeste mensen geen overbodige luxe.

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Denk aan melk, vlees, vis en eieren. Eet je plantaardig of krijg je weinig dierlijke producten binnen, dan is een supplement onmisbaar. Twijfel je of je genoeg binnenkrijgt, bespreek het dan met je huisarts.

Ook vitamines B6 en biotine (B8) zijn belangrijk voor een gezonde haargroei. Tekorten hieraan komen echter minder vaak voor. In de meeste supplementen voor haargroei zitten ze overigens wel. Goed om te weten is dat een overschot aan B6 tintelingen kan veroorzaken. Let dus op dat je er niet te veel van binnen krijgt.

Wil je je vitaminevoorraad aanvullen? Deze supplementen helpen:

#5 Vul mineralen aan

Net als vitamines zijn ook mineralen essentieel om de kans op jong grijs worden te voorkomen. Zo kan een tekort aan ijzer ervoor zorgen dat je sneller grijs wordt, terwijl koper bijdraagt aan de normale pigmentatie van het haar.

Vooral bij jonge vrouwen komt een ijzertekort regelmatig voor. Heb je last van bloedarmoede, duizeligheid of ben je licht in je hoofd, dan is het slim om naar de huisarts te gaan. IJzertekort is ook een belangrijke oorzaak van haaruitval, dus als je daar ook last van hebt is een check handig.

Een kopertekort is daarentegen zeldzaam. Koper komt voor in groente, fruit, vlees, volkoren graanproducten en brood. Ook in cacaoproducten zit koper. Als je ooit een excuus nodig hebt om chocolade te eten, is het voorkomen van grijs haar een goede optie ;-)

#6 Verzorg je hoofdhuid

Grijs haar begint in je haarzakjes. Door goed voor je hoofdhuid te zorgen, creëer je de optimale omstandigheden voor je haarzakjes om je haar te laten groeien. Voorkom uitdroging door overmatig wassen, masseer je hoofdhuid voor een goede doorbloeding en pak roos en eczeem aan.

#7 Verminder vrije radicalen

Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Iedereen heeft ze in het lichaam. Ze ontstaan in je stofwisseling, maar worden erger door overmatig zonnen en roken. Ook bij ontstekingen komen vrije radicalen los.

Een te veel aan vrije radicalen kan oxidatieve stress veroorzaken. En dat zorgt er weer voor dat je sneller ouder wordt. En dus ook sneller grijs.

Je lichaam kan vrije radicalen uit de weg ruimen met antioxidanten. Bewezen antioxidanten zijn vitamine C en E, bètacaroteen, seleen en zink. Als je gezond eet, krijg je waarschijnlijk al genoeg antioxidanten binnen. Je vindt ze namelijk in groente en fruit, noten, (groene) thee en in -jawel - rode wijn.

Bovendien vind je deze antioxidanten in de meeste supplementen voor haargroei. Als je er daar al één van slikt, is de kans groot dat je goed zit.

In één nacht grijs?

Je hoort weleens verhalen van mensen die in één nacht grijs zijn geworden. Wees gerust: dit is onzin. Niet in de laatste plaats omdat je haar zo snel niet groeit. Haren die al op je hoofd zitten, verkleuren niet. Tenzij je ze verft natuurlijk.

In één nacht grijs worden kan niet, maar het kan soms wel heel snel gaan. Hoe zit dat dan?

Stress is een belangrijke oorzaak. Als je veel en lang stress hebt, is de kans op haaruitval groot. Als eerste vallen de haren uit die al het langst op je hoofd zitten. Zit je middenin het proces van grijs worden, dan kan het gebeuren dat er vooral gekleurde haren uitvallen, terwijl de grijze nog even meegaan.

Daardoor lijkt het alsof je supersnel grijs wordt. In feite ben je gewoon veel haar verloren. Als dat bij jou het geval is, helpen deze tips om je haar weer te laten groeien.

Een andere oorzaak van snelle vergrijzing is door ziekte. Word je in een tijdsbestek van een paar maanden opeens veel grijzer? Laat dan even nakijken wat er aan de hand is. Misschien ben je gewoon gezond, maar als dat niet zo is kun je er maar beter snel achter komen.

Kun je grijs haar terugdraaien?

Daar zijn de meningen over verdeeld. In principe geldt: als de cellen die je pigment aanmaken eenmaal versleten zijn, kunnen ze zich niet meer herstellen. Grijs = grijs dus.

Maar: er zijn gevallen bekend waar mensen die grijs waren wél weer hun natuurlijke haarkleur terugkregen. Bijvoorbeeld na het oplossen van hardnekkige huidproblemen of het genezen van ziektes.

De kans is echter klein dat dit bij jou gebeurt. Daarom is de beste oplossing om je grijze haar te omarmen. Of het te verven natuurlijk, als je écht nog niet klaar bent voor zilveren highlights in je haar.

Maak je vooral niet te druk om je grijze haar, want zoals je inmiddels weet zorgt stress er juist voor dat je nog sneller grijs wordt.

Grijs haar verzorgen

Wat je waarschijnlijk ook gaat merken, is dat je grijze haren een iets andere structuur hebben dan je haren die hun natuurlijke kleur hebben. Soms zijn de grijze lokken wat fijner / dunner dan je normale haar, maar vaak zijn ze juist iets stugger en droger. En daarmee eigenwijzer dan ze vroeger waren.

Voor grijs haar met slag is goede verzorging daarom extra belangrijk. Zorg ervoor dat je je haar goed voedt met (leave-in) conditioner en kies vaker voor een masker om de grijze lokken zacht te maken. Zo blijven ze handelbaar en gezond.

Daarnaast heeft grijs haar soms last van een gele gloed. Dit is snel op te lossen met een zilvershampoo of masker met paarse pigmenten. Deze kleur staat in het kleurenpalet recht tegenover geel. Door het contrast verdwijnt de gele gloed en straalt je zilver op z’n mooist.

Grijs haar brengt nog een ander veelvoorkomend probleem met zich mee: dofheid. Omdat grijs haar het licht minder goed reflecteert, ziet het er sneller dof uit. Dit los je eenvoudig op met een haarolie. Doe een paar druppels op je handen en breng ze aan op je haar om de glans terug te brengen.

Tot slot is er nog die verandering van structuur. Doordat je haar verandert, komt het voor dat je steile haar opeens niet meer zo steil is als voorheen. Heb je voor het eerst in je leven slag of krullen? Dan is de Curly Girl Methode misschien iets voor jou. In dit blog lees je hoe je hiermee begint.

Wil je meer weten over de verzorging van je haar? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief.

 
Vorige
Vorige

Do’s en dont’s voor kinderen met slag of krullen

Volgende
Volgende

Een Curly Girl routine met producten onder de € 10,-